У Гучи се одржава јубиларни 60. Сабор трубача: поред такмичарског дела, програм обогаћен културним садржајима

У Гучи се одржава јубиларни 60. Сабор трубача: поред такмичарског дела, програм обогаћен културним садржајима

Лучани – Гуча се враћа коренима. Након прошлогодишње паузе због епидемиолошке ситуације овог августа одржава се јубиларна 60. манифестација, која је од великог културног значаја за нашу државу.
Тема број један у Драгачеву данас је да ли ће се на дан Сабора њиховом варошицом проломити препознатљиви звук трубе.

„Ми смо увек спремни, можемо сваког момента да спремимо Сабор, тако да као што и видите корона пролази и мислим да неће бити проблема. Искрено, време је да се људи врате весељу, музици, животу”, причају Драгачевци жељни трубе и лепог провода.

Ако епидемија вируса корона не сузбије све манифестације, организатори поручују да је комплетан програм драгачевског сабора спреман.

„Првог дана традиционлано ће се одржати такмичење младих трубачких састава из Србије, петак је резервисан за концертне садржаје, за поноћни концерт, дефиле учесника. Субота је дан са највише програмских садржаја, када имамо и драгачевску свадбу и финално такмичење трубачких оркестара као централни програм због кога се сви и окупљамо у Гучи”, каже Маријана Луковић, организатор  за развој и промоцију туристичке понуде.

Маријана Луковић, фото: ГЗС

 

Свакако је труба инструмент са најдужом традицијом у овом крају, али овогодишња јубиларна манифестација имаће и пратеће садржаје.
„Ове године смо укључили у организацију Сабора највеће културне експерте у Србији, па ћемо манифестацију обогатити културним и изворним садржајима, па ће Сабор бити онакав као некада што је био – културно стециште у Србији”, закључила је Луковић.

Скоро милион посетилаца из Србије и иностранства долази у овај градић од две хиљаде становника сваког августа. Захваљујући фестивалу, Гуча је постала позната у целом свету као највећи фестивал тубачке музике, где су још заступљене и друге традиционалне вредности Драгачева и западне Србије.
Иначе, оно што је труба за Драгачево, то је виолина за Прањане. И управо у овом малом сувоборском селу од 20. до 22. августа биће одржан Сабор виолиниста Србије. Ово су свакако две најзначајније манифестације у западној Србији.

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI