Чачак – Поводом јучерашње седнице Кризног штаба у Чачку је данас одржана ванредна седница Савета Моравичког управног округа на кјој се разговарало о смерницама по пнашања грађана, као и инспекција за одржавање предстојећих манифестација, пре свега Сабора у Гучи, Сабора виолиниста у Прањанима, Нушићијаде у Ивањици и Купусијаде у Мрчајевцима. Састанку је присуствовала министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, која је и чланица Кризног штаба.

 

„Врло нам је важно да организатори схвате да држава, односно Кризни штаб јесте за то да се овакве манифестације одржавају, али нам је још важније здравље становништва. Сви морамо да поделимо одговорност за овакву врсту догађаја. Зато нам је главни закључак овог скупа, да организатор, затим инспекције, полиција и грађани деле одговорност. Гуча ће ове године бити организована другачије у односу на претходне године. Ми смо се договорили да спроведемо „брањену зону” где ће у дужини од 7 км бити у Гучи организована територија на којој ће се строго контролисати приступ, али Гуча није само тај простор око стадиона, већ цела варошица. Само вакцинисани грађани и они са негативним ПЦР тестом моћи ће да уђу у брањену зону. Биће организовани контролисани пунктови где ће се људи проверавати. За вакцинисане људе биће посебан улаз и излаз, без стајања. За невакцинсане грађане омогућили смо тридесетак пунктова, омогућићемо и брзо тестирање и вакцинацију. И зато само поделом одговорности између организатора, инспекција и грађана можемо да идемо Гучу са минималном ризиком. Ова манифестација је пример за одржавање свих наредних манифестација ”, рекла је министарка Марија Обрадовић.

 

Она је додала да ће свакодневно у медијима обавештавати да Гуча неће бити иста као раније, и да ће имати рестриктиван приступ.

Марија Обрадовић, фото: РИНА

 

„Размишља се о томе да се уведе и врста наруквица којима ће учесници бити обележени због лакшег кретања и функционисања, као што је то био Егзит фестивал. Није искључено да ће дан или два пред Гучу она бити забрањена од стране Кризног штаба, искључиво у интересу здравља нације”, закључила је Обрадовић.

 

Састанку је присуствовао и Горан Стаменковић, руководилац Радне групе за инспекцијски надзор ширења ковида 19, који је нагласио да је одговорност на свима.

 

„Оно што могу да кажем да је Моравички управни округ иначе препознат као један од најбоље организованих округа везано за рад и контролу инспекцијских служби по питању ковида. Подаци говоре да су били активни и агилни, изрицали су и мере и прекршајне налоге. Биће ригорозне контроле на самом уласку на манифестацију и стриктном поштовању свих мере које су прописане уредбом Владе и уредбом министар здравља. Без добијене сагласности, која се може повући на дан самог фестивала или дан раније, овакви догађаји се апсолутно не могу спровести”, закључио је Стаменковић.

 

ТопПрес/ РИНА