Крагујевац – У Крагујевцу ће се правити нова генерација електричних возила, а прва возила изаћи ће следеће године, најавила је данас групација Стелантис.
Радници Фијатове фабрике су већ завршили обуку, а најједноставнија нова „панда хибрид“ требало би да кошта око 15.000 евра, а електрична са дометом од 200 километара око 20.000 евра.

Нова генерација популарног малог градског аутомобила „панде“, како је пренео РТС, добија електрични погон и прелази у класу изнад.

Како је најављено, будући Фијатов кросовер Б класе биће лансиран 2024. године и овај модел дужине око четири метра, игра кључну улогу у стратегији произвођача из Торина да задржи истакнуто место на светском тржишту малих градских аутомобила.

„Желимо да се позиционирамо, да сваком омогућимо мало, јефтино и ефикасно електрично возило. Ново возило ће се звати пандлина, а продаваће се на свим континентима и са безброј персонилизација за одређена тржишта“, најавио је директор Групације Стелантис, Карлос Таварес.

Нова „панда“ ће се производити, осим у Србији, и у Бразилу и Мароку. Стелантисова фабрика у Крагујевцу, где се до прошле године производио „фијат 500Л“, правиће нови модел од 2024. године.

„Ово ће бити прва фабрика серијских електричних возила на Балкану, а већи део аутомобила су већ освојили радници из Крагујевца који су били на обуци. Тако да 2024. излазе прве панде из фабрике у Шумадији“, истакао је Таварес.

ТопПрес/ Извор: Танјуг