Фото: ТанјугФото: Танјуг

У Крагујевцу ће до краја године почети изградња јефтиних станова за припаднике безбедносних служби, а претпоставка је да ће на Денином брду у првој фази бити изграђене две ламеле са 200 до 300 станова, пише агенција Бета.

„Крагујевац је 100% испунио све што је од њега тражено и што је било могуће урадити. Лично мислим да је Крагујевац због свега што је до сада урадио практично избио на прво место међу свим градовима кандидатима за ову изградњу и да нема разлога да се прича да су други спремнији од нас. Тврдим да је град Крагујевац урадио више од свих других и да заслужује да та изградња започне“, рекао је Бети главни урбаниста града, Александар Ненковић.

Према његовим речима, град је за изградњу уступио своју локацију од 20 хектара у насељу Денино брдо где постоје услови за градњу до 2.000 станова.

Град је тој парцели променио првобитну намену, кроз План детаљне регулације, према којој је то требало да буде мини индустријска зона.

„Оно што смо град и ја требало да урадимо, то је припрема планске документације, опредељење локације, увођење по најбржој процедури пројектанта у варијанту да он може да добије грађевинску дозволу“, рекао је Ненковић.

Главни урбаниста Крагујевца је додао да је град потпуно спреман да изда локацијске услове на основу поднетог захтева, а после тога и грађевинску дозволу.

„Град у овом тренутку, међутим, није добио захтев за издавање локацијских услова јер пројектант кога је изабрала Влада односно Република није још завршио тај део посла“, каже Ненковић.

Подсећа да је пре почетка градње потребно да се испуни процедура за добијање грађевинске дозволе.

„Процедура је, као и за све остало, таква да пројектант мора да уради идејно решење, достави захтев за локацијске услове са приложеним идејним решењем, а на основу тога се издају локацијски услови. То мало траје, док се добију услови од комуналних предузећа“, објашњава Ненковић.

Према његовим сазнањима, пројектант је у Београду, фирма коју је изабрало Министарство, али нема званичне податке о коме је реч.

„Они вероватно раде на све стране, па претпостављам да ће и Крагујевац доћи на ред да се комплетира то идејно решење“, каже Ненковић.

Главни градски урбаниста проблем види и у неопремљености одабране локације којој недостаје комунална инфраструктура.

„Град у овом тренутку није способан да финансира ту недостајућу инфраструктуру, па је потребна помоћ Републике. Вредност инфраструктуре која недостаје процентуално може да чини између 20 и 30, па и до 50 посто од вредности изградње објекта“, наводи Ненковић.

ТопПрес/ Извор: Бета, ИнфоКГ