Крагујевац – У Крагујевцу је у протекла 24 сата, од 195 узетих узорака регистровано 48 новозаражених коронавирусом.

У Клиничко-болничком центру хоспитализовано је 60 пацијената од којих се пет налази на респиратору.

Од почетка епидемије тестирано је 9.598 особа, а регистрован је 371 случај заразе.

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујевцу је до 16. маја регистровано 68 особа позитивних на корона вирус, а од тада до данас њихов број се повећао на 303.

У Шумадијском округу регистрована су 52 пацијента – у Крагујевцу 48, Аранђеловцу 2 и у Книћу и Баточини по један новоинфицираних.

До сада је на територији Шумадијског округа регистровано укупно 468 инфицираних ковидом 19, од којих у Крагујевцу 371, Аранђеловцу 33, Рачи 19, Книћу 19, Тополи 12, Баточини 11 и Лапову три позитивна пацијента.

Према подацима Института за јавно здравље, у Книћу и Лапову до 18. јуна није било заражених особа.

У кућној изолацији на територији Шумадијског округа је 465 особа, од којих из Крагујевца 334, Аранђеловца 37, Рачи 33, Книћу 19, Баточини 18, Тополи 17 и у Лапову 7.

Милисављевић: Повећан број оболелих

Заменик директора Клиничког центра Крагујевац Слободан Милисављевић изјавио је данас да је у Крагујевцу дошло до ескалације ситуације са корона вирусом и да је цео систем враћен у ковид систем.

Он је за телевизију Пинк рекао да је повећан број оболелих и да има више тешких случајева него у првом налету.

Милисављевић је рекао да млади лекари и лекари средње доби добровољно одлазе из Крагујевца у Нови Пазар како би помогли оболелима.

Додао је како мисли да се корона може победити.

Краљево: Три нова случаја, једна особа преминула

Према информацијама Завода за јавно здравље Краљево, на дан 30. јуна, од 22 узорка послатих на тестирање три су позитивна на вирус корона, објављено је данас на сајту града.

Како се наводи, до сада је на територији Краљева евидентирано 115 особа позитивних на вирус корона.

Од последица инфекције корона вирусом 30. јуна преминула је једна пацијенткиња, која је била смештена у Клиничком центру Крагујевац.

То је пети смртни случај на територији Краљева од почетка епидемије, наведено је у саопштењу.

Мацан: Охрабрује мањи број заражених у Краљеву

Епидемиолошка ситуација на подручју Краљева је забрињавајућа, али охрабрују најновији подаци о три нова случаја корона вируса, изјавио је данас директор Завода за јавно здравље у том граду Александар Мацан и додао да се грађани придржавају препорука те установе и да то даје резултате.

Мацан је казао да су према последњим подацима од 22 тестирана узорка на подручју Краљева три позитивна на корона вирус, док је претходна два дана у том граду регистровано 30 нових случајева Ковид-19.

Мацан је навео да је Завод за јавно здравље предложио низ мера у циљу спречавања ширења корона вируса, које је усвојио Градски кризни штаб, а које за сада нису обавезујуће, и додао да грађани поштују те препоруке што, каже, већ даје резултате.

“Мере нису уведене, већ су предложене, али од свих нас и нашег понашања зависи да ли ће оне бити обавезујуће, а то можемо да спречимо ако резултати у наредним данима буду задовољавајући“, рекао је Мацан новинарима.

Он је навео да је у Краљеву од 17. јуна до данас регистровано 65 нових случајева вируса корона, а да је у претходна три месеца било укупно 52 случаја.

Додао је да 85 одсто новозаражених има испод 45 година и оценио да су, после попуштања мера, организовање прослава и ноћни изласци утицали на ширење ковид инфекције.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, Танјуг