Крагујевац – У  Крагујевцу, Фондација Ана и Владе Дивац, Град Крагујевац и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), основали су први Подстицајни фонд за економско оснаживање особа са инвалидитетом у Србији. Покретање фонда ће омогућити финансијску подршку особама са инвалидитетом које желе да покрену свој посао, али и послодавцима који запошљавају особе са инвалидитетом и желе да унапреде своје пословање квалитетним кадром, каже се између осталог у саопштењу за медије.

„Данас смо, заједно са Градом Крагујевцем, у оквиру пројекта „Посао по мери“, основали Подстицајни фонд из којег ће особе са инвалидитетом, послодавци и компаније које запошљавају особе са инвалидитетом моћи да искористе више од 2 милиона динара за покретање или унапређење свог пословања. У наредних 12 месеци планирано је оснивање још једног оваквог Фонда у Србији, у који ће УСАИД уложити средства. Заједно са локалним самоуправама, кроз пројекат ћемо пружити подршку у вредности од преко 4,3 милиона динара за оснаживање особа са инвалидитетом и њихових послодаваца“ изјавио је Ђорђе Бољановић, менаџер пројеката при мисији УСАИД-а у Србији.

Фонд укупне вредности 20.000 долара успостављен је улагањем 12.500 долара од стране УСАИД-а преко Фондације Ана и Владе Дивац и 7.500 долара од стране Града. Корисници ће за финансијску подршку моћи да пријаве путем конкурса који ће бити расписан у јуну 2024. године.

„Ми смо као град заиста свесни значаја ове тематике и последњих година смо доста радили на том пољу. Кроз све мере које спроводимо последњих неколико година, можемо да се похвалимо да је скоро 700 особа са инвалидитетом скинуто са евиденције Агенције за запошљавање, кроз самозапошљавање или кроз запошљавање у одређеним компанијама. Заиста дугујемо велику захвалност Фондацији Ана и Владе Дивац што су препознали потребу за овим фондом и што су спремни да са Регионалном агенцијом и градом Крагујевцом оснујемо овај први подстицајни фонд у Србији, а заиста сам сигуран да ће и остале локалне самоуправе препознати значај овога“ изјавио је Дејан Ружић, заменик градоначелника Града Крагујевца.

Фондови су осмишљени тако да корисници средства у њих враћају у периоду од 3 године, што их чини самоодрживим. На тај начин, и други корисници ће у будућности имати прилику да се пријаве и унапреде своја пословања уз помоћ ових средстава.

„Кроз четворогодишњи пројекат „Посао по мери“, заједно са партнерима успешно радимо на подстицању запошљавања и самозапошљавања особа са инвалидитетом, путем кампања, различитих тренинга, радионица, програма радних пракси и пружања подршке у запошљавању кроз портал за запошљавање особа са инвалидитетом запосљавање.фми.рс. Овај иновативни Фонд је још један корак ка инклузивнијем друштву и стварању једнаких могућности за све грађане, а сви корисцници ће поред финасијских средстава добити и значајну менторску подршку“, изјавила је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац и додала да Фондација, уз подршку УСАИД-а, годинама уназад оснива овакве Фондове за различите циљне групе, а овај механизам се показао веома успешним и пре свега неопходним.

„Увек је задовољство када се креће са планирањем нечег што је ново и иновативно. Град Крагујевац промптно реагује на све иницијативе, а ово што се дешава у вези са запошљавањем и подршком особама са инвалидитетом није ад-хок ствар, већ стратешко опредељење града. Само формирање фонда има потенцијал за мултиплицирајући ефект, да оно што се данас формира може да се увећа“ рекао је Ненад Поповић, директор Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Подстицајни фонд основан је уз подршку УСАИД-а у оквиру пројекта „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом“, чији је циљ стварање једнаког приступа запошљавању особа са инвалидитетом и подстицање отворенијег и инклузивнијег тржишта рада у Србији. Спроводи га Форум младих са инвалидитетом са партнерима Фондацијом Ана и Владе Дивац, Каритасом Србије, Смарт Колективом и Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, наводи се у саопштењу.

ТопПрес