Крагујевац –  У Крагујевцу је данас отворен други објекат државног Дата центра намењен за смештај опреме и података свих служби безбедности Србије, укључујући Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Војске Србије, као и Безбедносно-информативне агенције.

Отварању је присуствовала председница Владе Ана Брнабић која је истакла да је ово нови степен безбедности Србије у борби против сајбер напада који су све учесталији.

„Инфраструктура по најсавременијим стандардима омогућиће да се сви подаци наших безбедносних служби чувају на једном месту. Данас не причамо о информационим технологијама, IT сектору, ни о дигитализацији. Данас заиста причамо о једном новом степену безбедности наше земље. На овај начин се ми боримо против свих сајбер напада на Републику Србију“, истакла је Брнабићева.

Према њеним речима, ово је својеврсна основа за нашу даљу безбедност у том смислу.

„Колико је то важно говори само оно што видимо у последњих неколико месеци у смислу сајбер ратовања, од када је почео рат у Украјини, колико су државе и њихове безбедносне и комерцијалне инфраструктуре под сталним сајбер нападима. Драго ми је што смо ми предвидели да ће то бити једна од ствари која ће значајно одређивати безбедност наше земље. И када смо завршили зграду 1 која се користи за чување података наше јавне управе и грађана али такође и за комерцијалне сврхе, одмах смо кренули у изградњу и овог посебног објекта само за службе безбедности“, рекла је она.

Она је изјавила да ће све наше војне и здружене безбедносне вежбе, у области интернет сајбер безбедности, од сада да се одржавају из овог објекта, где постоје Фарадејеви кавези у којима су смештени подаци Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције и Војске Србије и који осигуравају највиши степен заштите свих наших безбеносних података.

Како је најавила, у плану је да се оформи један здружени тим сачињен од представника свих безбедносних служби у Србији, који ће на једном месту обухватити све експерте у заштити од сајбер напада, што ће додатно унапредити кредибилитет и конкурентност наше државе, али и наше привреде и економије.

„За годину и по дана од како је отворена зграда 1 која се користи за заштиту података јавне управе и грађана Србије, много је урађено. Успели смо и у комерцијалном смислу да привучемо неке од највећих светских IT компанија, попут IBM, Oracle, Huawei, да овде чувају своје податке“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, то је „заиста велики успех коме смо се надали али нисмо могли да верујемо да ће тако велике стране али и домаће компаније дати држави Србији да чува срце њихових система“.

„И зато је данас велики дан и за безбедност наше земље и ја се заиста поносим овим што смо урадили у последњих неколико година за безбедност, у смислу подизања плата у овом сектору, стандарда, инфраструктуре и опреме и оружја и оруђа и заиста свака част председнку Србије Александру Вучићу на тој визији и ономе што је он покренуо. Данас је Србија неупоредиво безбеднија држава него пре неколико година, а овај објекат који данас отварамо нас само ставља на још један степеник изнад велике већине других држава Централне и Југоисточне Европе у смислу безбедности“, рекла је премијерка Србије.

Директор Канцеларије за IT и е-Управу Михајло Јовановић рекао је да дрзавни Дата центар има посебне техничке функционалности у складу са потребама безбедносних служби и да заједно са зградом 1, која је намењена државној управи, локалној самоуправи, као и комерцијалним корисницима, представља заокружен и једнствен комплекс државног Дата центра.

Како је истакнуто, изграђени по највишим стандардима, оба објекта Дата центра испуњавају најзахтевнији критеријум поузданости од 99,995 одсто и овакав центар не постоји у региону.

ТопПрес/ Извор: Танјуг