Крагујевац – У Универзитетској галерији у Крагујевцу данас је одржана презентација пројекта Србија 3Д: Платформа за дигитализацију непокретних културних добара Србије, који је реализовао Електронски факултет у Нишу уз подршку Министарства културе Србије.

„Платформа за 3Д дигитализацију националне баштине траје већ шест година и до сада је дигитализовано 46 објеката, а два објеката су урађена у виртуелној реалности“, истакао је руководилац пројекта, Никола Стојановић са Електронског факултета у Нишу.

Објашњава да чланови тима путују Србијом и беспилотном летилицом снимају објекте и посебном техником која се зове фотограметријама праве 3Д моделе.

То, додаје, значи да класичном гејминг техником оптимизују 3Д моделе да могу да се прате на телефонима, рачунарима и таблетима.

„Овим пројектом приближили смо баш младима културно наслеђе, они могу да погледају све те објекте из више углова, путем квиза могу да тестирају своје знање, а у плану нам је да радимо још објеката и да направимо једну видео игру која би их научила да треба да чувају културну баштину“, рекао је Стојановић.

Пројекат Србија 3Д: Платформа за дигитализацију непокретних културних добара Србије представљен је студентима и професорима Универзитета у Крагујевцу, средњошколцима и представницима културних институција у Крагујевцу.

Током презентације посетиоци су били у прилици да уз помоћ два пара ВР наочара виртуелно посете манастир Манасију, користећи мултиплејер мод, односно истовремено присуство два корисника у виртуелном простору.

ТопПрес/ Извор: Танјуг