Крагујевац – Ситуација у Универзитетском Клиничком центру у Крагујевцу и даље је неповољна – од 1.118 болничких кревета, за ковид пацијенте опредељено је више од 350, а попуњеност капацитета у ковид систему је већа од 70 одсто.
Како је за Тањуг рекао вршилац дужности директора те установе др Слободан Милисавјевић тренутно се од последица корона вируса лечи 250 пацијената, а дневно се хоспитализује између 20 и 30 људи.

– Оно што није добро је што се, од ових 250 пацијената, чак 103 налази на интензивној нези. Сви они захтевају максималну медицинску пажњу, јер се ради о пацијентима са најтежим клиничким сликама – рекао је Милисављевић.

У Клиничком центру, који као терцијарна установа збрињава око два милиона људи, више од 20 одсто пацијената који се лече од ковида 19, је из других округа, односно из општих болница које гравитирају ка тој установи у Крагујевцу.

Према речима Милисављевића, међу хоспитализованима доминирају невакцинисани, док је знатно мање оних који су углавном непотпуно вакцинисани.

Подсећа да је Србија у почетку била у самом светском врху по броју вакцинисаних, али је сада тај број незадовољавајући.

Додаје да је у Шумадијском округу до сада бар прву дозу примило око 48 одсто људи, 45 одсто њих је примило обе дозе, док је трећу, бустер дозу примило 19 одсто грађана у Шумадији.

– Здравствени систем се и даље бори са ковидом и зато је важно да се повећа стопа вакцинације и да се и даље поштују све мере Кризног штаба – поручио је Милисављевић.

Он је рекао и да је здравстевни систем у Крагујевцу и даље спреман да одговори на све изазове које носи делта и делта плус сој или било која друга мутација, која би се евентуално појавила.

– Захваљујући ангажовању председника Србије, владе и министра здравља, имамо довољно лекова и опреме, али оно што је хронично проблем, не само у Крагујевцу, већ у целој Србији, јесте недостатак квалитетних здравствених радника, пре свега лекара и медицинских техничара – рекао је Милисављевић.

Додао је и да су у КЦ Крагујевац упоредо са борбом у ковид систему, у успели да листу чекања на одељењу радио-терапије сведу на минимум, чиме је омогућено да се и нон ковид пацијенти несметано лече.

После краткотрајног застоја, оперативни програм је настављен, а све операционе сале раде за хитне и онколошке пацијенте, којима се и поред ванредних околности због корона вируса, пружа могућност за излечење, навео је Милисављевић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс, Танјуг