У Крагујевцу рођена прва беба зачета вантелесном оплодњом

У Крагујевцу рођена прва беба зачета вантелесном оплодњом

Предраг Саздановић, директор Клиничког центра у Крагујевцу, изјавио је да је јуче након царског реза рођена прва беба зачета у крагујевачком Центру за вантелесну оплодњу.

Пре непуних годину дана у Клиничком центру Крагујевац почео је да ради Центар за вантелесну оплодњу где су паровима омогућена три покушаја вантелесне оплодње које финансира држава.

„Јуче је након царског реза рођена прва беба зачета у нашем Центру за вантелесну оплодњу. Ради се о здравој девојчици од око три килограма“, рекао је Саздановић за РТС.

Додаје да је Центар за непуних годину дана дао добре резултате.

„Захваљујући финансирању Министарства здравља од 45 милиона динара, Фондације “Драгица Николић“ од око 80 милиона динара и групи приватника који су помогли, ми имамо Центар који је за мање од годину дана успео да направи оно цему смо тежили, а то је да имамо прву трудноћу која је јуче резултовала рођењем здраве девојчице“, наводи Саздановић.

Додаје да је сам процес у крагујевачком Центру за вантелесну оплодњу био успешан јер је резултовао са пет трудноћа.

„Уз захвалност професорки Гаралеић и њеном тиму са гинеколошке-акушерске клинике Народни фронт, ми смо ове јесени имали 21 пар који је био у нашем процесу, од тога имамо пет трудноћа – две близаничке и једне тројке. Што значи да ћемо имати осам новорођених беба након овог почетног пробног рада“, објашњава Саздановић.

Наводи да настављају са радом даље.

„Ове године смо кренули потпуно рутински, од понедељка 18. фебруара имамо групу од 13 парова и ове године ћемо остварити план – од сто парова“, наводи доктор Саздановић.

Међутим, додаје да то не треба да спречи нове парове да се пријаве.

„Сви пацијенти нека нам се јаве, сви ће бити примљени и нико неће бити одбијен за процес вантелесне оплодње у Крагујевцу“, истиче Саздановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг