Крагујевац – Централна Србија улагањем државе од око 60 милиона евра добија најбоље лечење
Крагујевац и два милона људи који живе у централном делу Србије и лече се у Универзитетском клиничком центру, захваљујући улагању од преко 60 милона евра добиће најбољу здравствену негу која неће заостајати за најбољим клиникама у овом делу Европе.

Пројектом модернизације крагујевачког Универзитеског клиничког центра предвиђено је да се да се изгради нови објекат, а и да се реконструше постојећи и заврши постојежи економско технички блок, као и да се надогради поликлиника на постјећем Ургентном центру. Биће изграђени и пратећи објекти, машинско техничка станица, одстанице медицинских гасова, трафо станица и објекат за одлагање и третирање медицинског отпада.

Према речима Слободана Милисављевића, директора Клиничког центра, „нова зграда ће имати површину од 20.000 квадратних метара, седам спратова са поткровљем на коме ће се наћи техничка етажа“.

Нова зграда на седам спратова

– Капацитет је 395 кревета, од чега 106 кревета интензивне неге, 37 полуинтензивне и 252 за стандардну негу. Након тога следи реконструкција постојећих објеката. Економско технички блок површине 5.600 квадрата, до сада никада није завршен. Ту ће бити централна перионица и кухиња, а на другом нивоу апотека и магацински простор и архива. Ту је и надоградња изнад Ургентног центра, 2.600 квадрата, тако да је за све објекте нових 28.000 квадратних метара. Нова зграда ће да се гради испред постојећег хируршког блока, а биже на седам нивоа – каже др Милисављевић за Информер.

Према плановима, у подруму ће бити стерилизација, са две ангио сале, мултислајсним скенером и два нова рендгенска апарата, ултразвучном дијагностиком и лабораторијом. У приземљу ће бити Ургентни центар, са две одвојене операционе сале, са дијагностиком која подразумева мултислајсни скенер, ултразвук, и кабинете у којима би севрадиле ендоскопске процедуре. Први спрат је резервисан за операциони блок са четири сале и интензивном негом. Други спрат је за неуро и васкуларну хирургију, на трећем је неурологија, четвртом кардиологија, а на петом заједно пулмологија и Центар за грудну хирургију. У поткровљу мањи амфитеатар за предавања јер је установа база Медицинског факултета – каже Милисављевић.

Пројекат подразумева нови објекат и опрему. Грађевински радови ће коштати око 43 милона евра, и додатно је издвајаје за опрему. Данас Универзитетски клинички центар има 1.150 кревета. То је недовољно за два милиона људи које покрива ова здравствена установа.

– Нови објекат ће пружити услове за рад на најмодернијим апаратима, и тако спречавамо и одлив младих лекара у иностранство. Већ имамо позиве оних који раде у клиникама широм света да се врате. Подиже се све у здравству на виши ниво, а најсавременија опрема захтева и врхунске лекаре. Ми имамо медицински факултет, и то отвара могућност да се наши студенти запосле -истиче Милисављевић.

Највећи садашњи проблем у Универзитертском клиничком центру је ковид, и недостатак простора.

Сада је 30 одсто у Ковид систему, и листе чекања су велике. Сви чекају да се најтежи пацијенти онколошки, хронични са кардиоваскуларним и плућним обољењима лече као пре пандемије, и да се здравство врати и нон цовид систем рада.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс