Крагујевац – После Београда и Новог Сада, и у центру Шумадије ће пацијентима са најтежим срчаном слабостима почети да се уграђује ресинхронизовани пејсмејкер.

Др Владимир Игњатовић, заједно са медицинским тимом Одељења за електростимулацију и поремећај срчаног ритма Клинике за кардиологију, у сарадњи са Гораном Милашиновић, директором Пејсмејкер центра Универзитетског клиничког центра Србије , обавио је прву процедуру уградње овог пејсмејкера у Крагујевцу.

Према речима др Владимира Игњатовића, “ресинхронизација срчаног мишића пацијентима омогућава да се поправи снага срца, да се они осећају боље и живе дуже”.

Лекари из Универзитетског Клиничког центра у Крагујевцу се често упућују на додатне едукације и обуке, како би били у корак са најновијим дешавањима у кардиологији. Др Горан Милашиновић каже како је ова установа са својим тимом за уградњу специјалних песмејкера достигла ниво за самостални рад.

– Опрема у овом центру је перфектна и овај регион са великим бројем пацијената, имаће потпуну негу и терапију. Много медицинског особља се смењује у Ковид јединицама, али увек има некога у амбуланти ко се бави срчаним сметњама, јер ти пацијенти имају непрестану потребу за контролом, саветом или неком интервенцијом.

Велики број пацијената са срчаним сметњама не иде код лекара због ковида, каже Милашиновић, и наглашава да се тек након завршетка пандемије очекује повећан прилив пацијената који пате од кардиоваскуларних болести.

Др Владимир Милорадовић, директор Клинике за кардиологију у Крагујевцу каже да је нова кардиолошка процедура изузетно важна за регион који обухвата око милион и двеста хиљада људи.

– Ово је најефикаснији и најсавременији вид лечења који значајно продужава живот најтежим срчаним болесницима. Покушавамо да се наметнемо као лидер ових интервенција у централној Србији. Милион и двеста хиљада људи се ослања на наш центар, којима ће ове процедуре бити доступне, тако да више по помоћ неће морати да иду у друге удаљеније центре, каже Милорадовић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс