Пријепоље – Након састанка одржаног 17. октобра 2022. године у манастиру Милешеви коме су поред Епископа Атанасија присуствовали заменик директора Републичког завода за заштиту споменика културе Снежана Јејић, представник предузећа „Градња” из Пријепоља Драган Јасика, игуманија манастира Милешеве Аквилина и надлежни свештеник Никола Перковић, договорени су радови на санацији и заштити саборног манастирског храма Вазнесења Господњег, наводи се на сајту Епархије милешевске.

Републички завод је урадио стручно испитивање и направио комплетан елаборат заштите и санације. Акценат радова ће бити на тротоарима око храма, односно уређења тог дела порте, и изради дренаже како би се храм заштитио од даљег пропадања услед влаге која је највећи проблем у одржавању. У изради елабората Завод се држао линија реконструкције као што је рађено у 19. веку приликом тадашњих радова.

Поред свих других потребних услова Завод је настојао да будући радови буду прилагођени потребама манастира, да се у сваком случају не ремети потребна функционалност самог објекта, односно да се не ускраћује молитвена функција храма.

Након договорених услова и динамике радова Епископ је са представницима Завода, извођача и манастира обишао храм како би још једном сагледали све аспекте будућих промена које ће бити урађене.

Како су одобрења и Завода и Епархије већ прибављена, елаборат завршен и одобрен, предстоји прибављање остале потребне документације и други припремни радови овог великог пројекта који ће свакако допринети бољој заштити али и презентацији манастирског саборног храма.

Пошто су добро сагледани сви аспекти пројекта, договорена динамика и усаглашени приоритети, Епископ је захвалио свима који ће бити ангажовани на овом значајном подухвату, благословио даљи рад и пожелео скори успешан и богоугодан завршетак.

 

ТопПрес/ Глас западне Србије