Љиг – Вишедеценијски проблем са којим се суочавају грађани Љишке општине биће решен у наредних неколико дана.

Данас је завршено бушење хоризонталне бушотине у Бау чиме се стигло до језера, чија ће вода бити прикључена на систем водоснабдевања ове општине.

„Данас смо завршили бушење хоризонталне бушотине у Бау и стигли до језера. Прве вести су одличне и охрабрујуће, јер из језера излази довољна количина воде, као што су и гарантовали људи коју су радили на овом пројекту. У наредних пар дана вода из језера ће бити повезана са већ постојећим системом водоснабдевања целокупног насељеног места Љиг, чиме коначно очекујем трајно решење вишедеценијског проблема”, рекао је Драган Лазаревић, председник општине Љиг.

Из ЈКП „Комуналац” Љиг обавештавају грађане да је извршен тренутни прекид водоснабдевања како би се спровели неопходни завршни радови на чишћењу система и повезивања воде из нове бушотине у постојећи систем водоснабдевања.

Љишки „Комуналац” ће у сарадњи са комуналним предузећима суседних општина, у наредних пар дана обезбедити неопходан број цистерни са пијаћом водом које ће бити постављене на пунктовина у центру Љига и које ће се кретати улицама на вишим котама и ободима насељеног места.

За реализацију прјекта хоризонталне бушотине биће укупно опредељено 7.700.000 динара, а очекивања су да ће континуирани проблем водоснабдевања Љига овим бити решен.

Иначе, проблем при водоснабдевању општине Љиг датира још с краја прошлог века, јер при свакој суши, нарочито у летњим месецима долази до прекида испоруке воде.

Услед суше која је погодила, не само ову општину, становници вишихи зона Љига већ готово два месеца немају воду

ТопПрес/ ГЗС