Председник Александар Вучић је најавио да ће у недељу бити представљен програм економских мера, са проценом ефеката, начином финансирања и техником и технологијом спровођења, за опоравак српске економије, која је погођена ситуацијом са вирусом корона.

„Мислим да смо направили озбиљан програм, као и 2014. године. Нисмо јурили и журили да се додворавамо народу, већ смо донели озбиљне мере које ће показати да Србија може брже од других да изађе из економских проблема у које ју је корона бацила“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Председник је истакао да се ниједног тренутка није размишљало и не размишља се о смањењу плата, док ће, каже, сви у региону прибећи смањењу плата и пенија, јер неће моћи да издрже.

„Поред и после живота наших људи, који су најважнији, ово је од кључног значаја“, нагласио је Вучић.

Он је пренео да је јуче примљено 1.340 лекара и 1.900 медицинских сестара, уз захвалност свима који, каже, не жале своје животе и ризикују здравље да би помогли болесницима.

„Има и оних који се повуку, њих увек има када је тешко. Они који се сакрију, кибицују и добацују, али има увек и оних који желе да помогну и ризикују своје здравље“, рекао је Вучић.

Помоћ за Србе на КиМ и Републику Српску колико се може

Вучић је рекао да је једна жена на Косову и Метохији, стара 62 године, из села Добротина код Липљана прва у српским срединама која је позитивна на корона вирус.

„Молимо све Србе да се придржавају мера које је прописала Влада Србије. Помажемо на све начине, на северу ће моћи да купе све што им је потребно“, рекао је Вучић.

Он је навео и да ће на северу Косова и Метохије тржиште брашна за два дана бити стабилизовано.

Вучић је рекао да је највећа обавеза Србије Република Српска којој недостаје, поред респиратора, и основна здравствена опрема и да ће се чинити све да им се помогне и то бесплатно.

„Дивим се како и плате исплаћују“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија са респираторима, маскама и другом опремом да помогне РС.

Како каже, тражили су и 27 врста лекова, а Србија ће упутити шест основних, те стетоскопе, сталке за инфузију и основна средства.

Вучић је навио помоћ и за Горажде и Дрвар у Федерацији БиХ, јер како је рекао није време када људи треба да се разликују по вери и нацији.

„Дрвар, Перовац, Грахово и Гламоч немају респираторе, све се трудимо да покријемо колико је могуће“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг