Чачак – Монтери Електродистрибуције Србије на Каблару раде реконструкцију далековода 10 кВ Рошци,чиме ће бити решено питање стабилног напајања електричном енергијом за шест села на обронцима планине. Радови надомак Овчар Бање обухватају замену 120 дрвених стубова новим бетонским. Алуминијумско – челични проводници се демонтирају и на њихово место поставља се самоносиви кабловски сноп, а мењају се и изолатори који су отежавали локализацију квара. Због обимних радова без електричне енергије данас и сутра од 8.00 до 17.00 часова биће корисници у Рошцима, Јанчићима и Врнчанима.

Електродистрибуција Србије дала је приоритет реконструкцији далековода Рошци, који је у надлежности ЕД Чачак и Дистрибутивног подручја Краљево.

Због безбедности електромонтера, реконструкције 10 кВ далековода обављају се искључиво у безнапонском стању. По правилу, док трају радови ван строја се стављају све трафостанице 10/0,4 кВ дуж целог вода и то је разлог је вишесатних искључења електричне енергије на делу Овчарско-кабларске клисуре. Организовали смо се тако да искључења буду највише један до два дана недељно. Извињавамо се купцима, али када завршимо овај важан и велики посао имаће много боље снабдевање. Издвојено је око 15 милиона динара за коначно и квалитетно решавање стабилног напајања струјом у шест села. На новим стубовима ће бити више од 22 километра мреже ниског напона – рекли су у ЕД Чачак.

Електромонтери раде на изузетно неприступачном терену, на деловима трасе далековода стари стубови су постављени на локацијама до којих не постоје приступни путеви. Зато је сада потребно да се кроз каменито земљиште пробију путеви да би се пришло стубном месту. Ангажовани су и мини багери који једини могу да се крећу по стрмим падинама. И поред изазовних услова на терену, план је да се радови заврше до краја године.

ТопПрес/ ГЗС