Чачак – Стрма стена и пећина на Каблару биле су место на ком је део својих испосничких дана провео Свети Сава, а 1939. године у част овог свеца ту је подигнута црква. До ње се може доћи само пешке, узаним шумским путем. Ипак, тежак прилаз не спречава верујући народ да обиђе ову светињу нарочито за време литургије коју током летњих месеци овде служи братство из манастира Преображење.

„Пешачка стаза која води до цркве познатије под називом Савиње дугачка је око километар. Први део није нарочито захтеван, али задњих 500 метара је пут који води преко стена, као природне степенице. Свето место је изграђено захваљујући владици Николају Велимировићу. Како је задњи део пута потпуно неприступачан за било које возило или животињу, радници су ручно и на леђима пренели сав материјал за изградњу, зато је ова црква посебна“, рекао је за РИНУ, Горан Николић из ТО Чачак.

За њену изградњу неимари су носили материјал на леђима, фото: РИНА

Према предању, овде се налази и света вода за коју се током испосничких дана молио Свети Сава, а која се, ако је веровати мештанима, и сада овде може видети, јер се слива са стене у једну пукотину. Према легенди, ако се попењете до цркве, а воде нема, онда сте грешни.

„Оно што препоручујемо јесте да се до ове цркве пење у току летњих месеци, јер киша и блато отежавају успон и може да буде веома опасно“, рекао је Горан.

Црква посвећена Св.Сави на Каблару, фото: РИНА

Овчарско – кабларска клисура у којој се ова црква налази, позната је и као мала Света гора, на којој се налази још 10 манастира и једна црква. А бројни су путници намерници који осим православних светиња ову дестинацију обилазе у нади да ће пронаћи четничко благо за које се верује да је скривено управо у стенама планине Каблар.

ТопПрес/ РИНА

Прилог емитован у јутарњем програму ТВ ПРВА