У пет фабрика радиће 1.500 Крагујевчана

У пет фабрика радиће 1.500 Крагујевчана

У две нове индустријске зоне и слободној зони „Шумадија“, пет великих светских компанија у наредних шест месеци изградиће фабрике у којима ће се производити делови за аутомобиле, грађевинске машине, трамваје, вагоне и локомотиве. У тим фирмама посао ће добити бар 1.500 радника.

Холандска компанија „ЦТР инвест“, која гради Слободну зону „Шумадија“, већ је омогућила кинеском предузећу „Јанг Фенг“ и шпанској „Текнији“ да почну са изградњом погона. У новој индустријској зони, која се налази на улазу у Крагујевац из правца Баточине, код кружног тока „Крст“, фабрику је почео да гради и познати светски концерн „Вакер Нојсон“. Фирма тог светског бренда производиће делове и склопове за грађевинске машине, а у новој фабрици посао ће добити од 300 до 500 радника. Истовремено, у индустријској зони у Собовици већ је известан и долазак два „Сименсова“ кооперанта – аустријске фирме „Аутолифт“ и „Рефисе“ из Шпаније.

Према речима Марка Вујиновића, директора Слободне зоне „Шумадија“, кинеска компанија „Јанг Фенг“ добила је привилеговани статус, који је до сада био резервисан искључиво за „Фијат“. Они производе електроопрему, пре свега инструмент-табле и компонентистику и добављачи су најпознатијих светских аутомобилских компанија.

Кинеска фирма за производњу ауто-делова гради две фабричке целине, на површини од 26.000 квадрата. Планом је предвиђено да први погон буде отворен почетком новембра, а ова фабрика ће упослити око 800 радника. Шпански произвођач ауто-делова, који гради погон на 5.500 квадрата, ангажоваће око 120 радника. Они су недавно купили познату крагујевачку фирму „Промотор Ирва“, која већ годинама производи дизалице за торинску групацију ФКА.

– Град је у најкраћем могућем року обезбедио земљиште и издао све неопходне дозволе за долазак ових компанија – каже градоначелник Радомир Николић. – Имамо довољан број висококвалификованих радника и ИТ стручњака и за све друге заинтересоване инвеститоре, који би требало да граде фабрике у наредне три године.

У зони „Собовица – Лужнице“ ускоро ће фабрике градити и „Сименсови“ кооперанти – аустријска фирма „Аутолифт“ и шпанска „Рефиса“. Шпанци производе пластичне компоненте за шинска возила, а „Аутолифт“ металне склопове за исту индустрију. Ове две фирме ће почечетком наредне године почети производњу са око 200 радника.

И центар „ФОЛКСВАГЕНА“

У новој индустријској зони почео је да се гради најмодернији „Фолксвагенов“ продајно-сервисни објекат у Југоисточној Европи. Званичници ове компаније у Србији тврде да изградња таквог цента у Шумадији говори колико ова светска компанија верује у потенцијале Србије.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI