У понедељак се отварају теретане, фризерски салони и пијаце: Влада одлучила да попусти мере, али не очекује се да до лета буду све укинуте

У понедељак се отварају теретане, фризерски салони и пијаце: Влада одлучила да попусти мере, али не очекује се да до лета буду све укинуте

Од понедељка 27. априла дозвољен је рад пијаца у затвореном простору, теретана, фризерских салона, финтес центара, уз коришћење заштитне опреме, али и додатно појачану дезинфекцију.

На данашњој седници одлучено је о попуштању мера. Од понедељка 27. априла дозвољен је рад пијацама, фризерским, козметичким салонима, теретанама. Они морају да користе заштитне маске и рукавице. Забрана кретања почиње данас од 18 часова и траје до понедељка у 5 ујутру. Пензионери ће од следеће недеље имати један сат од 18 часова до 1 ујутру, а почеће и међуградски саобраћај – саопштио је епидемиолог Предраг Кон

Не очекује се да до лета буду укинуте све мере

 

Не очекује се да ће до лета апсолутно све мере бити укинуте, рекао је данас епдемиолог Предраг Кон. Овај ризик који сада постоји је више десетина пута мањи него што је био у свом максимуму и даље се спушта, рекао је Кон на редовној конференцији за новинаре.

Додао је да би волео да смо данас имали око 100 заражених уместо 207, али да смо први пут данас спустили број заражених испод шест одсто пошто смо имали скоро 1.000 тестираних више него претходног дана.

На питање када ће бити настављени спортски догађаји, са или без публике, Кон је рекао да ћемо имати поступно попуштање мера, али да ће остати још забране јавних окупљања, што ће трајати у зависности од ситуације.

„За сада још важи и полицијски час и све мере забране јавног окупљанај као и до сада, а поступно повећавање броја онога што ће бити дозвољено вероватно ће се односити на затворени простор, то је све што ће струка саопштавати. Из тога ће се извлачити закључци везани за понашање и по првом и другом питању“.

Кон каже, што се спорта тиче, ту је неопходно враћати постепено спортисте у тренинг и размишљати о публици.

„Ми морамо да имамо ситуацију када је вирус се спустио до те мере или да не бележимо његову активност уопште, а то се тек може очекивати преко лета, а пре тога је мало вероватно да ће се то догодиити. Али дотле ће се враћати живот“.

Када се скину мере, онда ће се давати препоруке, али ће остати забране јавног окупљања, казао је Кон.

 

Вакцинација неће бити обавезна за све, прво најосетљивији

Вакцинација против корона вируса неће бити обавезна за све, а приоритет ће имати старији грађани и хронични болесници, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и додао да ће вакцина против Ковида 19 у Србији највероватније бити доступна за око годину дана.

Кон је рекао да ће се процена у вези са вакцинацијом донети на основу ситуације у тренутку када вакцина буде доступна, као и на основу процене имунитета, спроведених истраживања и низа других околности.

„Вакцина ће вероватно бити доступна за око годину дана, некима вероватно и раније, али не и нама’’, рекао је Кон.

Нагласио је да ће се вакцинисати пре свега они који су најсосетљивији – старији и хронични болесници, а за остале ће то, каже, зависити од тога да ли планирају путовања.

’’Вероватно ће ту бити неких обавеза, али на међународном нивоу. Ми ћемо као земља моћи да тражимо да и они који долазе код нас буду вакцинисани или да имају одговрајуће тестове’’, навео је епидемиолог.

Ко ће бити вакцинисан одабраће се, истакао је Кон, пре свега према подацима из садашње епидемије из чега ће се јасно видети ко су најугроженији.

’’Вакцинација се обично препоручује и онима који су у околини оних који су најугроженији, али о том потом, то је још доста далеко’’, казао је Кон.

ТопПрес/ Извор: Новости, Танјуг

KOMENTARI