Рад од куће до скоро је био „резервисан“ само за одређене стриктно профилисане стручњаке, али време пандемије коронавируса утицало је на велики број послодаваца и компанија да се одлуче на то да својим запосленима понуде и ову могућност и начин рада.

У Националној служби за запошљавање (НСЗ) и сајту Инфостуд кажу да су у порасту огласи за посао који имају могућност рада од куце, и да је значајан број послодаваца своје послове организовао тако посебно, компаније из IT сектора.

Према истраживању које је Инфостуд спровео крајем маја о утицају пандемије на тржиште рада, дошло се до податка да као позитивне стране пословања по изласку из ванредног стања 40 одсто компанија види да је рад од куце изводљив и користан за добар део предузећа, а 23 одсто је истакло да је озбиљније ушло у дигитализацију својих процеса. Такође, чак 60 одсто компанија омогуцило је бар делу својих запослених да ради од куће, а исти толики проценат не види пад у продуктивности услед тога.

Нешто више од 30 одсто компанија рекло је да планира да омогући својим запосленима да раде од куце и након завршетка опасности од епидемије, док скоро 40 процената истиче да це се вратити нормалним пословним процесима и раду из канцеларије.

Када је реч о областима које највише оглашавају послове које је могуће радити и од куће у питању су претежно IT компаније, потом Call centri (корисничка подршка), а са друге стране ту су и огласи за наставу за стране језике.

На сајту poslovi.infostud.com последњих месеци таквих огласа је све више, наводе у Infostudu .

На сајту Infostud кажу да је имајући у виду трендове на њиховом сајту, тржиште рада полако враћа у нормалу, што се може видети по броју огласа за посао. На том сајту сада имају више од 2.000 активних огласа.

Тај број је по изласку из ванредног стања достизао и 3.500 али треба имати у виду да је сада летњи период и да су у току годишњи одмори и да су процеси селекције и регрутације одложени за септембар, истичу.

Током јуна су, кажу, забележили рекордан број конкурисања на огласе за посао.

Области као што су туризам и угоститељство су највише били погођени током овог периода, а сезонски послови који се односе на угоститељство и рад у иностранству на приморју ове године не постоје и што је у многоме допринело паду броја пословних могућности.

Што се тиче стања на тржишту рада највећа понуда, али и највећа потражња влада у области трговине, односно продаје.

Што се тиче рада од куће у Националној служби за запошљавање наводе да послодавци у обрасцу, који подносе тој служби нису у обавези да наведу да ли се рад обавља од куће или у просторијама послодавца.

„У сваком случају, имајући у виду актуелну кризу изазвану вирусом Корона, у континуираној комуникацији са послодавцима, односно компанијама уочавамо да је знатан број своје послове организовао као рад од куће, посебно, компаније из IT сектора“, кажу у НСЗ за Танјуг.

У складу са Законом о раду, прописано је да радни однос може да се заснује за обављање послова ван просторија послодавца, који обухвата и рад од куће.

Елементи уговора о раду прописани су овим законом и по том основу основна зарада запосленог не може бити утврђена у мањем износу од основне зараде запосленог који ради на истим пословима у просторијама послодавца.

Кандидат за запослење са послодавцем договара и остале модалитете и услове рада, у смислу тога да ли се посао односи на рад од куце или на рад у просторијама послодавца, а који це потенцијално бити регулисани уговором о раду или осталим интерним актима послодавца, објашњавају у НСЗ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг