Горњи Милановац, Прањани  – У ресторану „Дом“ у Прањанима јуче је промовисана књига „Сувоборске златне жице“ у којој је представљено првих пет година Сабора виолиниста Србије у Прањанима.

Фото: ГЗС

„У књизи је све оно што смо успели да урадимо, оно што је Гвозден замислио. Као што видите пред нама је једно лепо дело које је представило све људе, све учеснике, све музичаре који су учествовали. Ових пет година ће остати забележено да неко ко сутра буде правио 50. Сабор да може да погледа како смо ми организовали пети сабор. Многи се питају одакле виолина у Прањанима, виолина је у свим нашим домовима, слуша се у свакој кући, било да неко воли класичну или народну музику. Оно што је сигурно јесте да ће виолина, односно Сабор виолиниста Србије и филм Хероји Халијарда уздићи Прањане на један виши ниво“, рекао је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Фото: ГЗС

Један део монофрафије посвећен је историји овог села које је исписао историчар Александар Марушић директор Музеја радничко-таковског у Горњем Милановцу.

„Предложио бих да се у наредних пет година, за 10. јубиларни Сабор, када ова наша већ озбиљна манифестација још ојача и порасте, направи и једна озбиљна монографија о самим Прањанима. Ово је место са великом историјом и као што је заслужио Сабор једну овакву монографију, тако је мислим заслужује и ово село Прањани“, рекао је Марушић.

Фото: ГЗС

Велики подвиг српског народа Мисија Халијард сигурно неће бити заборављена захваљући управо прослављеном глумцу и редитељу Радошу Бајићу који је о овом догађају снимио филм управо у сувоборском крају.

Фото: ГЗС

„Ја сам у части да сам данас и јуче домаћин ваше дивне свечаности. За мене није ново колико је Бог био благодаран када вам је дао све ово да живите и чувате ову лепоту овде у овом крају. Импресионирам сам оним што видим овде, али заиста пре свега људима. Ја сам ове године домаћин, следеће године ће бити неко други, али ви увек мозете рачунати на мене и моју подршку да се сачува и одржи ова светковина“, рекао је прослављени глумац Радош Бајић.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС
Фото: ГЗС
Фото: ГЗС