Прибој – Поплавни талас и набујали Лим на површину су избацили на хиљаде кубика смећа, пастичних флаша и кеса а са тим и људску некултури и одсуство било какве еколошке свести. Навикао на разноврсни отпад, Синиша Лаковић из прибосјког еколошког удружења кренуо је у чишћење плутајуће депоније. Међутим, оно што је угледао док је са колегама чистио Лим и за њих је било право изненађење. Извукли су, веровали или не, спомен плочу на којој су јасно уписани име, презиме и година смрти покојника, преноси РИНА.

„Чистили смо ланчаницу која прикупља смеће код бране Потпећ које надолази овом реком, одједном смо угледали смоменик који смо извукли и убацили у чамац. По самом облику спомен плоче и по томе што нема обележје крста, претпостављамо да је покојник био комуниста. Распитали смо о презимену како би обавестили ближње, међутим нисмо дошли до података да постоји ово презиме, ни у Пријепољу а ни Прибоју“, изјавио је за РИНУ Синиша.

Међутим, еколози нису овде нису одустали и наставили су да траже даље. Презиме са спомен-плоче познато је з Бијелом Пољу, а управо одатле долази поплавни талас у Лим.

„Све су прилике да је овај надгробни споменик вода донела из ове црногорске општине. Ово је заиста први пут да у води видимо овако нешто, а до сада смо се нагледали апсолутно свега. Понекад буде и поражавјуће кад видите шта све људи су у стању да баце у реку“, додаје Синиша из Еколошког удружења Јастреб.
У својој дугогодишњој волонтеркој каријери овај Прибојац чисти обале али и само корито чисти о свом трошку, без ичије помоћи. Каже, не може да гледа некадашњи зелени бисер у оваквом поражавајућем стању.

„Кад су обилне падавине Лим уме да буде суров, а то смо видели у претходним данима. До сада смо извукли предмете за које не бисте рекли да би се икад могли наћи у кориту. Од мртвачких сандука, угинулих животиња, аутомобила и кућних апарата. Лакше нам је набројати шта до сада нисмо налазили у реци – додао је он.

 

 

ТопПрес/ ГЗС,  РИНА