У протеклих месеца дана у Србији је због непоштовања мера за спречавање ширења вируса Covid 19 написано 270 прекршајних налога, по којима је наплаћено око 16 милиона динара.

То није мали износ, али држави није циљ кажњавање, већ поштовање мера, каже помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић и додаје да свако ко се не придржава мера мора бити санкционисан.

„Грађани Србије највише крше личне мере заштите као што су: ношење маски, дистанца, број гостију за столом у угоститељском објекту или трговинским ланцима и тржним центрима, а чести су случајеви и корона редар не опомиње грађане …, прецизира Стаменковић у изјави за Танјуг.

Прекршајни налог за непоштовање прописаних мера, који поред санитарних инспектора могу да пишу и комунални инспектори и комунална милиција, уведен је изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, који се примењује од 16. новембра.

Стаменковић указује да је од почетка примене поменутих законских измена до 10. децембра у Србији било 60.000 надзора санитарне и комуналне инспекције.

Због кршења законских одредби, изречене су 364 казнене мере, од тога 94 прекршајне пријаве и 270 прекршајних налога, а од тога 178 за угоститељство, истиче он.

Стаменковић наводи да је комунална полиција написала око 160 прекршајних налога у целој Србији махом власницима угоститељских објеката, редарима и правним лица због кршења мера, док је у Београду написано 29 прекршајних налога по истом основу.

Он истиче да је највише налога за све прописане прекршаје написала београдска комунална полиција, њих 70, са казнама од око 600 милиона динара.

У Панчеву и Јужнобанатском округу написано је 29 прекршајних налога, чија се вредност процењује на око 1.4 милиона динара, док је у Сомбору написано 20 прекршајних налога, што је око 2.4 милиона динара.

Грађани Крушевца и Расинског округа кажњени су са 50-ак прекршајних налога, што ће их коштати око 1.63 милиона динара.

По прекршајним налозима који су написани у Шапцу наплаћено је 995.000 динара, Крагујевцу 925.000 динара, Зајечару 695.000 динара, док је у Врању и Пчињском округу наплаћено 285.000 динара, прецизирао је Стаменковић.

Он је указао да је санитарна инспекција наставила са радом као и пре измена закона са истим овлашћењима, док су комунална милиција и комунални инспектори прошли одређене обуке ради примене нових овлашћења, која су им додељења законским изменама.

Према томе, сада санитарна инспекција у сарадњи са комуналним инспекторима и милицијом контролише угоститељске објекте и ланце, тржне центре, као и разне манифестације за која имају сазнања да треба да буду одржане.

Такође, 23. октобра формирана је радна група да би координисала рад 10-ак републичких и локалних инспекција, напомиње Стаменковић.

Прописане казне које се изричу на лицу места као мандатне казне (прекршајни налози) у износима од 300.000 динара за правна лица,150.000 за предузетнике у угоститељству и трговини, 50.000 за одговорно лице у правном лицу, 30. 000 је казна за корона редара и 5.000 динара је казна за лица која не поштују личне мере заштите, попут неношења заштитних маски.

Ове казне из прекршајних налога могу се платити у дупло мањем износу у року од осам дана.

ТопПрес/ Извор: Танјуг