Робне резерве су пуне и имамо више него довољно свега, за грађане Србије и за привреду, поручила је премијерка Ана Брнабић и додала да траје истрага о махинацијама у робним резервама, као и да ће одговарати сви за које се покаже да су чинили злоупотребе.

„Робне резерве су пуне. Било је неких махинација и злоупотреба, надлежни органи истражују то, али имамо пуне робне резерве. Пуни су нам и силоси“, рекла је Брнабић и додала да је важно и да се силоси испразне јер долази нова жетва.

Премијерка је, одговарајући на питања новинара у Куршумлијској бањи, рекла да је најважније да домаће потребе увек буду задовољене, да будемо у том смислу потпуно безбедни, што, истиче, сада и јесте случај.

Она је додала да су произвођачи, извозници, односно трговци тражили нешто веће квоте за извоз.

„Траже да дозволимо за месец дана извоз од 350.000 тона кукуруза и пшенице, а ми смо дозволи 150.000 тона. У уторак ћу поново имати састанак са удружењем ‘Жита Србије’, да видимо како то иде“, рекла је Брнабић.

Подсетила да је да влада дозволила извоз за Албанију и Северну Македонију, али да у овом тренутку није ни приближно достигнут ниво извоза у односу на постигнуте уговоре.

„Погледаћу и да ли ту постоји проблем, ако држава може да помогне, транспортом или логистички. Свакако, гледаћемо да балансирамо, да испразнимо те силосе, али да у сваком тренутку будемо безбедни“, рекла је премијерка.

Брнабић је поновила да не постоји никаква бојазан и да Србија свега има и превише, па је зато и дозвољен извоз, али уз квоте, како би све могло да буде контролисано.

Кад је реч о злоупотребама у робним резервама, о којима је говорио и председник, Брнабић је рекла да траје истрага и да ће ко год је одговоран за те махинације, одговарати и да неће бити заштцихених.

„Сачекала бих да се заврши истрага, да видимо тачно колико чега фали и ко је одговоран за то. Сада имамо више него довољно свега за грађане Србије и за привреду“, рекла је Брнабић.

На питање колико се робе и које чува код приватника и како се то контролише, Брнабић је рекла да зависи која роба је у питању и како се чува, а контролу врше Дирекција за робне резевре и одређена министарства.

У Куршумлији 200 нових радних места

Брнабић је изјавила данас да очекује да Куршумлија, са три прелепе бање, постане једна од централних туристичких дестинација у Србији и најавила да ће у њој у наредних неколико месеци бити отворено 200 нових радних места.

Обилазећи радове на реконструкцији хотела у Куршумлијској бањи, премијерка се присетила да је први пут посетила ту бању 2018. године и да је била задивљена природом, али и тужна због хотела који је био руиниран и без икакве перспективе.

Владе Србије је од тада, каже, успешно радила да приватизује неке од наших старих бања и туристичких бисера, а један од тих је и Куршумлијска бања.

Она је захвалила приватном партнеру Планинка ад, који је купио хотел и започео његову потпуну реконструкцију.

Брнабић је истакла да ће у септембру, када хотел буде отворен, у њему посао наћи још 120 људи.

„Тиме Куршумлија постаје једна од централних туристичких дестинација у Србији са чак три прелепе бање, Куршумлијском, Луковском и Пролом бањом, прелепом Ђавољом вароши. Онда, путем Радан планине заокружујемо цео тај комплекс прелепе природе, али и археолошких налазишта и културних блага Србије, и спајамо Топлички и Јабланички округ“, поручила је премијерка, која је Куршумлијску бању посетила са министарком туризма Татјаном Матић.

Брнабић је објавила и да ће, на иницијативу председника Александра Вучића, бити отворена и друга фаза производње СДПР-а, домаће наменске индустрије, у којој ће бити запослено још 80 људи.

„Само за неколико месеци отвориће се 200 радних места у Куршумлији. Верујем да ће са свим оним што имамо у плану и са стратешком саобраћајницом ‘ауто-путем Мира’, који смо кренули да градимо у децембру прошле године и који ће омогућити туристима да лакшу дођу довде, имати много бољу будућност за читав јужни део Србије“, истакла је премијерка.

Брнабић каже да цео Јабланички округ влада посматра као целину и да ће развијати све његове делове и ускоро кренути и са другим пројектима.

„Подићи ћемо заштитну ограду око археолошког локалитета Царичин град, који се простире на територији Лесковца и Лебана и који је од великог значаја за Србију, али и Европу. Трудићемо се да је укључимо на УНЕСЦО листу заштићених подручја, изградићемо визиторски центар, уложићемо много пара у Сијеринску бању и гејзире и уложити још новца у Ђавољу варош“, најавила је Брнабић.

Брнабић и Матић обишле радове на путу преко Радана

Подручје јужне Србије је предео изванредне пејзажне разноликости, лепоте и атрактивности и управо ће изградња пута преко Радан планине омогућити потпуни процват туристичког потенцијала, истакла је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом обиласка почетка радова на том путу за једно са премијерком Аном Брнабић.

Брнабић и Матић обишле су данас почетак радова на путу преко Радан планине, као и радове на реконструкцији бањског комплекса „Жубор“ у Куршумлијској бањи, саопштено је из Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

„Пројектима развоја и уређења области јужне Србије изградиће се потпуно нови профил здравствене, културне и туристичке дестинације за домаће и иностране туристе“, рекла је министарка Матић.

Матић је поручила да ће обнова и даљи развој понуде Куршумлијске бање омогућити туристички процват целокупне Куршумлије и позиционирати ову дестинацију као приоритетну бањску оазу, али и допринети економском расту целе јужне Србије.

Изградњом пута преко Радан планине готово три пута ће се скратити време досадашњег путовања и спојиће се два округа – Јабланички и Топлички, изјавила је Брнабић.

„Почели су радови на путу преко Радан планине од Пролом бање, преко Беговића Гроба до Гајтанских Врата и Царичиног града. Овај пут повезаће Царичин град, Сијаринску Бању, Пролом бању, Ђавољу Варош, Куршумлијску и Луковску бању и археолошко налазиште Плочник. Сви ови туристички бисери наше земље биће инфраструктурно повезани. Мењамо перспективу читавог југа Србије и дајемо све од себе да свим грађанима обезбедимо бољи квалитет живота“, додала је она.

Влада Србије је, по узору на успешно спровођење низа пројеката за ревитализацију западне Србије, Овчарско-Кабларске клисуре, у октобру 2021. године основала Међуресорну радну групу за уређење и развој јужне Србије, на територији града Лесковца и Прокупља, општина Куршумлија, Лебане, Медвеђа и Бојник, наводи се у саопштењу.

Међуресорном групом председавају Кабинет председнице Владе и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а остали чланови су: Министарство за заштиту животне средине, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство културе и информисања, Министарство привреде, Развојна агенција Србије, ЈП Путеви Србије, Канцеларија за управљање јавним улагањима, Привредна комора Србије, Завод за заштиту споменика културе, Јабланички и Топлички управни округ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг