Foto- ShutterstockFoto- Shutterstock

Према последњем попису становништва у Србији 14 одсто одраслог људи нема завршену основну школу, иако је она по закону обавезна, док диплому средње школе нема свака пета одрасла особа.

Другу прилику да се образују одрасли имају кроз редован школски систем и то у 80 школа у Србији.

Ту прилику сваке године искористи око 4.000 људи, а њихово основно образовање и стручна обука трају три школске године.

У првој години уче градиво које је предвиђено за основце од првог до четвртог разреда, у другој градиво петог и шестог разреда, док у трећој градиво седмог и осмог разреда и пролазе тромесечну стручну обуку за одређена занимања.

Слична ситуација је и у земљама Европске уније. Диплому средње школе у ЕУ нема 64 милиона грађана, а више од половине њих који немају диплому средње школе је незапослено.

Како би се повећале шансе за запошљавање важно је да одрасли заврше минимум средњу школу.

Највиши степен образовања одраслог становништва имају скандинавске земље, док је најнижи степен образовања у земљама јужне Европе.

Што се тиче региона, Словенија је највише напредовала у образовању одраслог становништва.

Европска комисија 2014. године у оквиру програма Еразмус плус основала је ЕПАЛЕ мрежу – европску платформу намењену професионалцима у области образовања одраслих у Европи, чија је Србија чланица.

ЕПАЛЕ платформа пружа могућност појединцима и институцијама које се баве образовањем одраслих да се информишу о догађајима, размене ресурсе и добре праксе кроз учешће у групама за дискусију.

Институције на том месту могу да представе свој рад и постану део базе институција, што им даје могућност да их остале институције препознају и по потреби позову да сарадују на пројектима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг