Фото: ТопПрес

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић оценио је данас да је влада за последњих осам година улагањем у здравство поставила основ за врхунску радиотерапију у Србији а у будућности и за цео регион, али и упозорио да су онколошка обољења и даље разлог смрти скоро четвртине српског становништва.

„Имамо страшне податке и дан данас као и пре осам година када смо кренули у унапређење радиотерапије у Србији, 20 до 25 одсто људи умире од онколошких обољења, од хроничнихи незаразних болести 54 одсто“, рекао је Саздановић на међународној конференцији „Унапређење квалитета радиотерапије од 2015. до 2022“.

Премијерка Ана Брнабић навела је да је за последњих осам година у здравствени систем у Србији уложено милијарду евра.

„Направили смо квантни скок у радиотерапији у Србији, то је само почетак, није довољно. То је био ‘хардвер’, иза тога мора да следи ‘софтвер’ и улагање у људе“, рекао је Саздановић који је нагласио да ће у фази која следи акценат бити на превенцији, сркинингу и едукацији.

„Морамо да видимо како да на време превенирамо болест, да ли су то измене насих живонтих обичаја, или је потребно нешто друго посебно“, навео је државни секретар.

Од 2014. године, како је додао, Србија може да се похвали једним од најбољих пројеката на унапређењу квалитета радиотерапије, купљено је 12 најмодернијих линеарних акцелератора са пратећом опремом, а донет је и читав низ мера у циљу побољшања положаја и лечења пацијената са малигним болестима.

Према његовим речима, усвојени су сви стандарди како би исте услове за лечење имали сви грађани Србије, без обзира где живе.

Ти акцелератори, који омогућавају најмодернији третман лечења у последње четири године у све три смене лечили су наше пацијенте, рекао је Саздановић и подсетио да су набављени и гама и два икс ножа специјалним ангажовањем председника и премијера Србије, чиме су постављени основи за врхунску радиотерапију у Србији а и у будућности за цео регион.

На скупу се преко видео линка обратио и шеф канцеларије Светске банке у Београду Никола Понтара. У име СБ влади је честитао на успешном исходу пројекта који је, како је нагласио, допринео унапређењу здравственог система на корист грађана.

Председница Владе Србије изразила је задовољство резултатима у унапређењу квалитета радиотерапије и стварања услова за лечење онколошких пацијената у Србији и нагласила да ће влада наставити велика улгања у комплетно здравство, у које је за осам година уложила милијарду евра.

„Много смо урадили, али кренулил смо не од нуле већ од минуса, јер је стање у здравственим установама било једнако стању у пољским и ратним болницама. Све је морало да се промени, уложили смо више од милијарду евра за осам година. Како би услови рада били бољи, улагали смо у инфраструктуру, у све од примарне здравствене заштите, преко домова здравља, опшитих болница до најмодернијих клиничких центара“, рекла је она и подсетила да ће се радити и на повећању плата здравствених радника.

ТопПрес/  Извор: Танјуг