Држава је обезбедила довољне количине енергената за домаћинства и привреду, па неће бити застоја у испоруци, речено је данас у Влади Србије на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

Такође, оцењено је да је додатним увозом електричне енергије осигурана енергетска безбедност у земљи.

Из Министарства рударства и енергетике саопштено је да су на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима представљени најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији.

Представљени су извештаји о потрошњи и стању резерви мазута, као и информације о производњи, транспорту и потрошњи угља у термокапацитетима.

С обзиром на то да је најављен пад температуре, на седници је било речи и о плановима за наредни период.

Из Електропривреде Србије рекли су да производни капацитети нормално раде у условима интензивних снежних падавина и ниских температура.

Поручили су да се предузимају све неопходне мере како би производња, транспорт и потрошња угља била на планираном нивоу.

Када су у питању хидрокапацитети, рекли су, да они раде у уобичајеном режиму за овај период године.

Из ЕДС-а је наведено да снежне падавине за сада нису довеле до озбиљнијих проблема са снабдевањем потрошача у Србији електричном енергијом, као и да преносни систем функционише без проблема.

На седници се разговарало и о стању у гасном сектору у Србији и закључено је да се због ниских температура очекује раст потрошње гаса у наредним данима.

Испорука топлотне енергије одвија се без већих проблема, рекли су из Београдских електрана, те најавили да ће се од сутра корисницима даљинског грејања испоручивати топлотна енергија 24 часа дневно због предстојећих ледених дана.

На састанку Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа Србијагас, Електропривреде Србије, АД Електромреже Србије и Електродистрибуције.

Такође, присуствовали су и представници Нафтне индустрије Србије, Пословног удружења „Топлане Србије“, ЈКП „Београдске електране“, као и чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ Колубара, Транспортгаса, ЈП ПЕУ Ресавица и Србија Карго, наведено је у саопштењу министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг