Thinkstock-Thinkstock-

Сваке године у Србији умре око 6.000 људи услед компликација које су изазване респираторним болестима, које имају везе са квалитетом ваздуха, речено је данас на конференцији „Спровођење европског процеса животне средине и здравља у Републици Србији“.

Конференцију у Палати Србија отворио је министар заштите животне средине Горан Триван, који је поручио да је животна средина пресудан фактор за здравље људи, те да водећи рачуна о животној средини водимо рачуна о здрављу људи.

„Животна средина и здравље грађана Србије немају алтернативу. Ми не можемо себи да допустимо равнодушност по том питању. Све оно што Министарство заштите животне средине чини у последњих годину дана има за циљ да нашим грађанима побољшамо квалитет живота“, казао је Триван.

Додао је да су приоритети Министарства квалитет ваздуха, али и проналажење опасног отпада по Србији.

„Закопавати опасан отпад по Србији и загађивати на тај начин земљу, храну, пијаћу воду је злочин који се у Србији више не исплати“, навео је Триван.

Додао је да прве првостепене пресуде које су донешене говоре у приолог томе да се сада у Србији за злочине према животној средини што је уједно, каже, злочин према здрављу, одговара и иде у затвор.

Навео је да ће измене закона о заштити животне средине довести до значајних промена у појединим секторима управљања животном средином, те да је завршена јавна расправа о закону о климатским променама, који би требало да буде усвојен до краја године.

„Верујем да ће тај закон бити најважнији који је наш парламент донео, а то је из разлога што ће све секторске политике морати да се уклопе у питања заштите животне средине. Климатске промене обухватају све сегменте бављења животном средином“, казао је Триван.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић навео је да је јавно здравље увек било и увек мора да буде у центру интересовања Министарства и казао да је Србија од 188 земаља на свету на 80 месту по томе колико средина утиче на здравље људи.

„Ми имамо обавезу да здравље људи буде на вишем ниову, а да животна средина буде у фокусу интересовања, не само Министарства здравља, него свих других Министарстава. Наша обавеза је да имплементирамо повељу Светске здравствене организације “Здравље 2020. године“, која каже да здравље мора да буде у свим политикама“, казао је Ђукић.

Навео је да досадашње активности у Министарству здравља обећавају да следећи период буде период који ће обележити много бољи резултати у заштити здравља и превенцији, него што је раније био случај.

„Животна средина подједнако је важна као најмодернија медицинска технологија за здравље људи. Имплементирана у свакодневну клиничку праксу здравства Србије биће сигурно важна и за враћање превентивне медицине на место које јој припада“, казао је Ђукић.

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад навео је да су животна средина и здравље вишесекторкса питања и поручио да је загађење животне средине највећа претња за човечанство.

Казао је да Норвешка негује културу чисте воде, те да индустријски отпад не схвата као ризик, већ као нешто што се може користити као извор енергије.

Представница УН у Србији и представница Светске здравствене организације Жофија Пустаи казала је да више од пола данашње светске популације живи у градовима, а да ће према истраживањима, до 2050. године две трећине популације живети у градовима, што значи да ће бити изложенији загађеном ваздуху.

ТопПрес/ Извор: Танјуг