У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца и та огромна разилка, између осталог, говори да мушкарци не воде довољно бриге о здрављу, а неки од њих у руралним деловима умиру и због ситнце, јер се на време не обрате лекару, изјавила је повереница за заштиту родне равноправности Бранкица Јанковић.

Статистика сведочи да ниједна европска земља, осим Русије, нема тако висок проценат особа које су остале без брачног друга.

„Један од разлога за такву огромну разлику је и очекивани животни век жена, дужи за пет година. Жене у просеку живе 78,3 године а мушкарци 73.1“, рекла је Јанковић за Танјуг и додала да те чињенице сигнализирају да је важно да се ради на оснаживању мушкараца.

Податак, како каже, указује и да мушкарци не воде довољно рачуна о здрављу, занемарују га, понекад умиру од ситинца.

„Како је један човек у истаживању о положају старих рекао – у селу чвек умре због ситнице, срамота га је да иде код лекара. Проблем почне од тачкице завши се тешком гангреном и оде“, рекла је Јанковић и додала да није редак случај да људи из руралних крајева немају ни кога да позову када им је здравље нарушено.

Повереница је навела и још једну ствар – да су само у 2019. години у сабораћају погинула 404 мушкараца. Додала је да је у том периоду иако је пуно урађено на безбедноси саобраћаја страдало и 130 жена.

Како каже, из овога видимо да постоји родна компонента, што указује и на резултат патријархалних образаца понашања – „ниси мушкарац ако брзо не возиш“.

Зато је, додаје, непоходно да се говори о политикама које једнако говоре о побољшању живота мушкараца и жена.

Према истраживањима, статистици доприноси и чињеница да удовице ређе од удоваца улазе у нову брачну заједницу.

Процењује се да на целом свету постоји око 300 милиона удовица, а готово десет одсто их живи у изузетном сиромаштву. У многим земљама бити удовица је срамота, а злоставлајне које доживљавају УН сматрају међу најозбиљнијим кршењима људских права.

ТопПрес/ Извор: Танјуг