У Србији је до 12. јануара лабораторијски потврђен 1.051 случај пертусиса – великог кашља – изјавила је данас Директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић.

Она је Танјугу казала да епидемиолози Градског завода за јавно здравље прате кретање ове инфекције на територији свих округа Србије и да у овом тренутку нема поребе за проглашењем епидемије.

„Проглашење епидемије је један велики системски поступак. То је процедура коју спроводи министар здравља на предлог Института за јавно здравље Србије и у овом тренутку нема потребе за таквом врстом интервенције, само треба лечити болести и промовисати вакцинацију“, казала је Јовановићева.

У првој недељи јануара пријављено 8.506 случајева сличних грипу

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је да је у првој извештајној недељи, на основу података из популационог надзора над грипом, у Србији пријављено 8.506 случајева обољења сличних грипу. У саопштењу објављеном 12. јануара на званичном сајту Института, наводи се да је у тој извештајној недељи регистрован средњи интензитет активности вируса грипа, као и регионална географска распрострањеност.

Највише стопе оболевања бележе се у узрасним групама до 4 године и од 5 до 14 година. Лабораторијски потврђени случајеви грипа у Србији су до сада вируси грипа А(H1)пдм09, А(H3) и Б. Вирус грипа је до сада потврђен на територији Јужнобачког, Колубарског, Мачванског, Јужнобанатског, Поморавског, Браничевског, Борског, Златиборског, Нишавског, Сремског округа, Шумадијског, на територији Града Београда, као и на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

ТопПрес/ Извор: Танјуг