Министар за бригу о селу Милан Кркобабић најавио је давање у закуп необрађеног државног земљишта, до 50 хектара, младим пољопривредницима без надокнаде, са једном једином обавезом – да то приведу намени и култури у складу са стандардима аграрне политике.
Милан Кркобабић је у Јутарњем програму РТС-а рекао да је удруживање једини начин слабима да се супротставе тржишним изазовима и да њихов производ стигне на пијацу и буде наплаћен.

„Кренули смо озбиљно пре четири године у причу о задругарству, да вратимо поверење и успели смо – 750 задруга је формирано у Србији за непуне три године. Оно што је било пољуљано, изгубљено, поново је враћено“, истакао је министар.

Кркобабић је најавио подршку младим пољопривредницима, пошто у Србији има 200.000 хектара необрађене државне земље која није дата у закуп.

Милан Кркобабић, фото: printscreen RTS

„Спремни смо да припремимо давање у закуп тог земљишта, до 50 хектара, младим пољопривредницима без надокнаде, са једном једином обавезом – да то приведу намени и култури у складу са стандардима аграрне политике“, навео је министар.Словенци, како је навео, дају 45.000 евра подстицаја сваком младом брачном пару који реши да се бави пољопривредом.

„Видећемо колико ћемо ми моћи да издвојимо као стимулативну меру“, напоменуо је Кркобабић, наводећи и идеју откупа напуштених кућа од стране локалних самоуправа које ће бити уступљене младим пољопривредницима.

Нагласио је и да је значајан Национални програм за препород села Србије.

„То је сјајна књига, коју је урадио одбор САНУ за село у сарадњи са кабинетом министра, а подршку овој идеји дао је председник Републике, патријарх српски Иринеј, поглавар Римокатоличке цркве у Србији господин Хочевар, јавни и културни радници“, истакао је министар.

ТопПрес/ Извор: РТС