Србија на данашњи дан има обезбеђене резерве за редовно снабдевање дериватима за отприлике два месеца, а најављен је и долазак неколико танкера сирове нафте пре 15. маја, изјавио је данас Танјугу специјални саветник министарке рударства и енергетике Петар Станојевић. Јадрански нафтовод је најавио да ће 15. маја обуставити испоруку нафте НИС-у због нових санкција ЕУ руским компанијама.

„Имамо свих врста деривата. Неких имамо мало више, других мало мање. Али, резерва није мања од два месеца“, рекао је Станојевић.

Додаје да је најављен долазак неколико танкера пре 15. маја, што ће представљати додатну безбедност.

„Три велика танкера су на путу. То је оно што можемо сада да примимо“, рекао је он.

Додао је да постоје неке друге опције, куповине преко неких трећих земаља и компанија.

„Све су то опције које се тренутно разматрају“, рекао је он и нагласио да се сценарији разматрају од када је ЕУ донела одлуку.

„Највише би волели када би се та одредба ревидирала, да будемо изузети. Постоје одређене правне могућности да се то реши“, рекао је Станојевић.

Такође, навео је да се опције које се разматрају крећу од правних, преко пословних, до логистичких кроз коришћење морских лука у региону и транспорта Дунавом.

Сагледане су наше логистичке могућности, ауто и железничке цистерне, као и барже које имамо на располагању.

„Дошли смо до одређених закључака. Ми на неки начин све то можемо да истрпимо, али би увоз (деривата) био далеко већи, а рафинерија би радила само на домаћој нафти. То није пожељан сценарио првенствено због наше привреде и развоја земље“, рекао је он.

За Србију, поновио је, најбоље решење је да се нађе нека опција по којој би Јадрански нафтовод наставио да ради.

„Ми јесмо део европске регије, односно зоне, па ни нама није јасно зашто се ове одредбе односе на нас. Практично би требало да имамо исти третман као земље чланице ЕУ. А на њих се ове одредбе не односе“, навео је Станојевић за Танјуг.

На питање да ли се разматра и опција промене власничке структуре у НИС-у, Станојевић каже да су све опције на столу.

„Како да вам кажем, то зависи од договора двеју страна. Треба да се улази у нечије право власништва, а то су већ неке друге категорије, и под којим разлогом. То треба да буде договор“, закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ