Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији страдао је 91 пешак, што је за седам мање него у истом периоду прошле године, а најмања безбеност забележена је у јутарњим сатима и у периоду од 17 до 22 часа, рекао је за Танјуг Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције.

Беленцан каже да у саобраћајним незгодама доминанто страдају возачи, док је проценат настрадалих пешака око 35 одсто и додаје да је петком, суботом и недељом највећи број пешака који су учесници у саобраћају.

Према његовим речима, овог месеца у саобраћајним несрећама погинуло је седам људи – четири возачака, једно дете које је било путник у аутомобилу и два пешака.

Последњих дана безбедност у саобраћају додатно угрожава и појава магле, нарочито у раним јутарњим сатима, па се свим учесницима у саобраћају саветује опрез, навео је он.

„Потребно је водити рачуна о видљивости пешака и законодавац је прописао да рефлектујући материјал пешак треба да има на себи када се креће коловозом ван насеља. То значи да треба поштовати принцип ‘види и буди видљив’. Када је реч о возачима, они би требало да прилагоде кретање возила условима и стању пута. То значи да прилагоде брзину. Ако је видљивост смањена, саобраћај је успоренији, па би брзина требало да буде мања него што је прописано. Рецимо ако је прописана брзина 50 километара на час, а прилике у саобраћају су такве да би брзина требало да буде 30, онда је треба и прилагодити. Ако је већа брзина последица је много тежа“, рекао је за Беленцан.

ТопПрес/ Извор: Танјуг