Србија је прва земља у региону и једна од ретких у свету која је израдила студију о родној равноправности у области саобраћаја, изјавио је  државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

„Израда студије пионирски је подухват за Србију и први важан корак у постизању веће родне равноправности у сектору транспорта. Желимо да радимо на побољшању квалитета живота свих наших грађанки и грађана, и због тога ће унапређење транспортних услуга бити једна од важних одредница нове стратегије саобраћаја“, рекао је Лакићевић.

Посебно се осврнуо на студију о родној равноправности у области саобраћаја, која ће бити полазна основа и приликом израде нове стратегије саобраћаја.

„Анализа, која ће нам послужити као основа за израду Националне стратегије у саобраћају, показала је да од укупног броја запослених жена свега 2,3 одсто ради у сектору саобраћаја, да жене двоструко више користе јавни превоз за одлазак на посао, јер само 37 одсто жена има возачку дозволу. Све то утиче на ограничену мобилност и ускраћује их за бројне друштвене активности“, рекао је Лакићевић.

Према његовим речима, та студија је први важан корак који ће имати утицаја и на друге секторе, јер стање родне равноправности у саобраћају одсликава и ширу ситуацију у друштву.

Државни секретар је нагласио да је студија, захваљући којој је Србија постала једна од ретких земаља у свету и прва у региону, израђена на иницијативу потпредседнице Владе Зоране Михајловић и у сарадњи са Светском банком.

Лакићевић, који је у име потпредседнице Владе Србије,Зоране Михајловић, учествовао на годишњем састанку Светске банке на тему „Инклузивни транспорт: Жене као возачи промена“, представио је и друга достигнућа Владе и Координационог тела за родну равноправност у овој области.

У претходних неколико година Србија је унапредила своје законодавство и механизме када је у питању родна равноправност, а посебно борба против насиља над женама, рекао је он и додао да је Србија и једна од ретких земаља у свету која је увела родно одговорно буџетирање, на начин да је увођење родних принципа у планирање буџета постала законска обавеза.

Лакићевић је рекао да континуирани напредак показује и Индекс родне равноправности, који је Србија као прва земља ван ЕУ израчунала и на којем је остварен резултат за 3,4 поена бољи између два извештавања.

Онлајн састанак из Вашингтона водио је потпредседник Светске банке Мактар Диоп, а учествовали су и министарка саобраћаја Колумбије, представници Европске комисије, приватног сектора и Светске банке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг