У Србији 71 одсто мушкараца има возачку дозволу, док само 35 одсто жена има положен возачки испит, показали су резултати студије „Родна равноправност у саобраћају у Србији“.

Вожња аутомобилом чини 40 одсто свих путовања мушкараца, а само 16 одсто путовања жена, налази су студије недавно представљене на конференцији у Београду.

Жене чешће од мушкараца аутомобилом возе и друге особе и таква путовања чине 16 одсто свих путовања жена, а само шест одсто свих путовања мушкараца.

Истраживање, реализовано уз подршку Светске банке за потребе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Координационог тела за родну равноправност, показало је да жене у Србији обаве 23 одсто свих путовања јавним превозом у поређењу са 14 одсто свих путовања мушкараца.

Мобилност жена у Србији, како су показали подаци, посебно је ограничена у градовима са неодговарајућом мрежом јавног превоза, управо због недостатка алтернативних облика превоза.

Резултати истраживања су показали да су жене склоније комбиновању различитих превозних средстава током једног путовања, као и да мушкарци возе бицикл чешће од жена, тако да је осам одсто свих путовања мушкарци обаве бициклом, док то чини шест одсто жена.

Студија је показала да се жене много сигурније осећају када шетају или се возе у мањим превозним средствима попут аутомобила и минибуса, него у јавном превозу и возовима, иако чешће користе јавни превоз од мушкараца.

Од укупног броја запослених жена у Србији, само 2,3 одсто ради у сектору транспорта жене чине 20 одсто запослених у том сектору, а слабо су заступљене на руководећим местима.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је недавно да је студија „Родна равноправност у саобраћају у Србији“ пионирски подухват и први важан корак у постизању веће родне равноправности у сектору транспорта, као и да је Србија прва у региону урадила такву студију.

На представљању њених кључних налаза, Михајловићева је рекла да ће резултати студије послужити приликом израде националне стратегије развоја саобраћаја у Србији.

Резултати су показали и да домаћинства у Србији издвајају око 10 одсто прихода на трошкове превоза.

У оквиру пројекта „Родна равноправност у саобраћају у Србији“ спроведено је 29 интервјуа са различитим актерима на локалном нивоу, девет интервјуа са представницима превозника, осам фокус групних дискусија са 75 учесника који припадају различитим друштвеним групама и анкетно истраживање на националном репрезентативном узорку од 2.400 испитаника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг