Од 2003. до 2018. у Србији је шестоструко повећан број особа инфицираних ХИВ-ом, са 330 на 1.882 особе које су лечене антивирусном терапијом, саопштила је данас помоћница министра здравља Весна Књегинић, поводом Међународног дана сећање на преминуле од АИДС-а, 19. маја.

Министарство здравља Србије иницирало је почетком новембра 2017. године израду предлога за стратегију превенције ХИВ инфекције и АИДС-а за период 2018 – 2025. године с пратећим акционим планом који се односи на период 2018 – 2021.

Влада Републике Србије усвојила је стратегију у јуну 2018. године.

„Општи циљ стратегије је превенција ХИВ-а и других полно преносивих инфекција као и смањење умирања од АИДС-а и унапређење квалитета живота особа које живе с ХИВ-ом“, рекла је Весна Књегинић на конференцији за медије.

Она је навела да је Министарство здравља са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и уз стручну подршку Француске израдило предлог превентивног програма и аплицирало за средства Глобалног фонда.

„Глобал фонд је прихватио наш програм, па ће за овај пројекат издвојити 1,1 милион евра, а кофинансираће Министарство здравља у трогодишњем периоду у износу од око 500. 000 евра“, додаје Књегинићева.

У Србији се сваке недеље идентификује три до четири особе које су заражене ХИВ-ом, а на годишњем нивоу око десет особа умре од АИДС-а, рекао је директор Уније организације Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом Владимир Антић.

„Србија има обавезу да заустави умирање од АИДС-а да сви који су откривени тестирањем, одмах добију терапију“, додао је Антић.

Према подацима Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, од 1984. до краја 2018. у Србији је регистровано 3.854 особа које су инфициране ХИВ-ом,од којих је 1.967 особа оболело од АИДС-а, а 1.255 је умрло.

„Током 2018. откривено је 179 особа инфицираних ХИВ-ом, 62 особе су новооболеле од АИДС-а, а 24 особе су умрле у прошлој години“, рекла је Виолета Ракић из Батута.

Ракић додаје да је половина свих новооткривених у 2018. са територије града Београда и да је међу новооткривеним регистровано 14 пута више мушкараца него жена.

Дан сећања на оболеле од ХИВ-а се 16. пут обележава у Србији, ове године под слоганом „Снажније за здравље и права особа које живе са ХИВ-ом“.

Под овим слоганом ће у недељу 19. маја у већим градовима и општинама у Србији бити организоване разне активности чиме ће се Србија прикључити глобалној мрежи људи које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом.

Са ХИВ-ом се данас може живети, али је потребно да се инфекција на време открије и да се одмах почне лечење, јер се једино тада ова болест се може контролисати, речено је данас на конференцији за медије посвећеној Међународном дану сећања на преминуле од АИДС-а.

ТопПрес/ Извор: Танјуг