У Србији трећина предузетничких фирми у власништву жена

У Србији трећина предузетничких фирми у власништву жена

У Србији је трећина предузетничких фирми у власништву жена, а 87 одсто њих је задовољно што је ушло у бизнис, изјавила је данас директорка Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.

Она је на отварању конференције „Женско предузетништво – развојне шансе Србије“ истакла да трећина ових предузетница мисли да су неравноправни услови за предузетништво жена и мушкараца, да ће се радити на поправљању те ситуације, тако да се више не говори о женском и мушком него само о предузетништву.

Навела је да се сваког 19. новембра обележава Међународни дан жена предузетница и да се и данашња конференција организује тим поводом, али да ће ове године читав месец бити посвећен женском предузетништву.

„Тако ће сутра, овде у Привредној комори бити отворен дводневни базар жена предузетница. Завршни догађај биће 20. децембра када ћемо организовати округли сто на тему развоја и унапређења женског предузретништва у Србији“, рекла је Симанић.

Истакла је да ће и Министарство привреде радити на побољшању положаја предузетница и да је за наредну годину најавило још јачу подршку предузетницама под називом „Жене су закон“.

„Радићемо и на томе да се изједначе права предузетница и осталих жена када је реч о породиљском одсуству“, нагласила је Симанић.

Како би се што више нашла женама предузетницама, Привредна комора је пре четири године формирала Секцију за женско предузетништво, која окупља велики број жена и за које се организују разне бесплатне активности ради подршке њиховим пословима.

„Помажемо им да изађу на страна тржишта, на сајмове, организујемо за њих састанке, а у наредном периоду ћемо посебно радити на едукацијама и дигитализацији пословних процеса, као неопходности садашњег тренутка“, рекла је Бранислава Симанић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић је навео да банкарски сектор разним линијама подржава женско предузетништво и да оне саме кажу да им је кључна помоћ менторство и обука.

„Жене воле да уче и није им проблем да кажу да несто не знају и да се кроз едукације обуче“, рекао је Васић.

Истакао је да је приметан раст кредита женама као и да оне уредно сервисирају своје обавезе.

Учеснице конференције ће данас имати прилику да сазнају више о тренутним облицима подршке од стране државе и пословних банака и да разговарају о начинима и могућностима за креирање нових начина подршке за унапређење конкурентности женских бизниса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг / РТВ