У Србији је до сада вакцинисано 5.000 деце узраста од 12 до 17 година, изјавио је педијатар др Горан Вукомановић и истакао да је то недовољно и да је потребно радити на промоцији имунизације и едукацији становништва.

„Безбедност вакцине је доказана и пре почетка њене примене, а до сада су већ милиони деце у свету примили вакцину, док се њена ефикасност показала на највишем нивоу,“ рекао је Вукомановић за Танјуг.

Он је подсетио да је Стручни комитет за вакцинацију у Србији одобрио вакцину за децу старости од 12 година, док је претходно је била одобрена Фајзерова вакцина код младих од 16 година.

„Врло брзо ће бити одобрена вакцина и за децу млађег узраста, те апелујем да се вакцинацији приклоне и родитељи и деца, како би се спречило ширење вируса“, апеловао је др Вукомановић.

Он је истакао да су, тренутно, деца извор делта соја вируса, који се веома брзо шири са њих на одрасле.

„Када се нови сој појавио, имали смо обрнуту ситуацију, наиме, одрасли су били главни преносиоци, а сада је процес кренуо у супротном правцу“, указао је Вукомановић.

Према његовим речима, деца имају лакшу клиничку слику, цурење носа, гребање у грлу их и немају температуру, али са таквом клиничком сликом они „сеју“ вирус на околину.

Иако су случајеви тежих облика инфекције ковидом код деце ретки, на Институту за мајку и дете и у болници у Тиршовој хоспитализована су деца са компликацијама од ковида.

„Циљ је да ни једно дете не дође на интензивну негу због ковида, а за то је неопходна вакцинација,“ јасан је др Вукомановић.

Као основни разлог због којег се деца у Србији не вакцинишу, он истиче необавештеност родитеља.

„Морамо да радимо на освешћивању родитеља, јер ако остану неедуковани, на лошем смо путу у борби са корона вирусом“, упорозио је.

Поручио је, дајући лични пример, да прележана болест није заштита и да сви они који су прележали вирус треба да се вакцинишу.

„Ова ‘куга’ не може сама да прође, а доказ су земље где је вакцинисано 50, 60 одсто становништва, где је делта сој ипак пробио, јер се лакше шири, а да би се то спречило, треба да се повећа број вакцинисаних“, поручио је Вукомановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг