У Србији тренутно више 2.000 особа чека на донора и трансплантацију органа, а да би се тај проблем решио потребно је да се подиже свест људи о значају донорства, али и да се целокупно друштво укључи у решавање тог питања, поручено је на данашњој конференцији у Београду поводом Националног дана донора.

Министарство здравља и Хемофарм фондација заједно су покренули кампању 2016. године „Најважнији позив у животу“ с циљем да укажу на хитност решавања питања донирања органа.

Министар здравља Златибор Лончар навео је да више од 2.000 људи сваки дан чека на најважнији позив у животу у којем ће добити вест да се појавио донор, јер им је неопходна трансплантација органа да би наставили да живе.

„Овај проблем ми не можемо да решимо без довољног броја донора. Потребно је да сви заједно као друштво донесемо одлуку да ли ћемо да помогнемо овим људима који чекају орган и којима је то једина шанса и да им отворено кажемо да ли смо за то или не“, рекао је Лончар.

Он је навео да вероватно има и оних који се питају зашто се пацијенти из Србије не пошаљу негде у иностранство на трансплантацију и појаснио да листе чекања постоје свуда у свету и да нигде нема довољно донора.

„И нигде вам неће дати орган за нашег грађанина, а да не дају свом грађанину. Заборавите на то. Овај проблем само ми можемо да решимо, ако будемо јединствени. Овом приликом позивам све да се изјасне – Цркву, удружења, заједнице, организације и све грађане Србије да ли смо за то да помогнемо овим људима или не“, рекао је Лончар.

Министар је навео да постоје тимови који су сада спремни да ураде трансплантацију, као и људи из иностранства који би помогли у том поступку.

„Више је од 2.000 људи који чекају на донора, јер не могу да преживе без органа. Кренућемо у најопсежнију акцију, али овога пута нам је потребно јединство целе државе и свих организација. Има примера где се укључила црква и где се тај проблем много боље решава и инсистираћемо да Црква каже своје мишљење“, рекао је Лончар и додао да ће тим поводом ускоро да се састане и са српским патријархом Порфиријем.

Генерални директор Хемофарма Роналд Зелигер навео је да је циљ кампање „Најважнији позив у животу“, која се спроводи од 2016. године да се пружи шанса за живот суграђанима који чекају тај најважнији позив у животу.

„Показало се да сваки пут када ту тему ставимо у фокус јавности, број донора и трансплантација у Србији расте. Тако је било 2016, 2019. и 2023. године. Спремни смо да поново пружимо подршку држави и друштву како би се коначно ово питање решило у интересу живота више од 2.000 људи који су на листи за трансплантацију“, рекао је он.

Навео је да је пут до циља још дуг, јер је за нестајање листе чекања на трансплантацију органа Србији потребно најмање десет донора на милион становника и позвао све да постану донори.

Кардиохирург Светозар Путник је навео да је трансплантација срца стандардни медицински поступак који захтева да највећи број професионалаца буде ангажован око интервенције.

Он је додао да је пре 11 година започет трансплантациони програм у Универзитетском клиничком центру Србије и да су за то време урађене 52 трансплантације срца.

„Ми ћемо бити и даље спремни да урадимо сваку трансплантацију код сваког болесног човека и да сваки орган који нам буде на располагању трансплантирамо у било које доба дана, ноћи, односно у било којем тренутку у години“, рекао је он.

Зоран Драгишић, који је дао сагласност за донирање органа своје супруге, рекао је да се са осталим члановима породице није двоумио око тога и да би поново урадио исто.

„Прошло је шест година од тада. Мојој породици је било лакше јер смо имали утеху у томе када смо изгубили члана породице да су њени органи наставили да живе у другим људима“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA