У Србији се региструје низак интензитет активности вируса грипа, а током прошле недеље забележено је 6.458 случајева обољења сличних грипу, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић-Батут“.

Највећа учесталост оболевања региструје се у узрасној групи до четири, а затим од пет до 14 година, а највиша стопа инциденције регистрована је у Браничевском, Расинском и Јужнобачком округу, наведено је у саопштењу.

На основу потврде Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, на територији Београда у циркулацији су и риносинцицијални вирус и адено вируси.

Инфекције риновирусима, респираторним синцицијалним вирусом (РСВ), аденовирусима и параинфлуенца вирусима могу изазвати обољења слична грипу, са сличним симптомима и само на основу лабораторијске потврде може се говорити о ком узрочнику је реч.

Вакцинација против грипа у Републици Србији спроводи се од почетка октобра и одзив грађана који припадају категоријама особ у посебном ризику, којима је вакцина намењена, је задовољавајући.

Закључно са 4. новембром 2022. године вакцинисано је више од 240.000 грађана и дато око 60 одсто од укупног броја доза вакцине против грипа набављених за ову сезону, наводи Батут.

Време неопходно за стицање имунитета је две до три недеље после давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и траје између шест и 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19 или са вакцином против обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније за особе које су у посебном ризику.

ТопПрес/ Извор: Танјуг