image description

Расте поверење немачких компанија у Србију као инвестициону дестинацији, а чак 95 одсто анкетираних компанија рекло је да би поново инвестирало у нашу земљу, закључак је анкете о условима пословања у Србији чије резултате је данас представила Немачко-српска привредна комора.

То је до сада највиши ниво поверења у Србију у овој врсти анкете, речено је на представљању резултата.

Директор АХК Александар Маркус рекао је да је тај резултат сјајна потврда атрактивности србије као инвестиционе дестинације.

„То показује колико је успешно пословање овде“, рекао је Маркус.

Руководилац привредног одељења Денис Кајзер оценио је да анкета показује да ће се тренд побољшања даљег развоја економских односа Србие и Немачке наставити.

„Тих 95 одсто је резултат сјајног рада Коморе, а резултати су бољи из године у годину“, рекао је он.

Немачки привредници као највећи ризик за даљи развој посла у Србији наводе цене енергије и сировина, а већ годинама међу највећим сметњама су и корупција и мањак транспарентност у јавним набавкама.

Кајзер је рекао да је Немачка спремна да настави подршку у сфери енергетике Србији кроз улагања у обновљиве изворе енергије, односно у остварење климатских циљева.

Додао је да су спремни да заједно са Србијом раде на побољшању владавине права, те даљој борби против корупције, као и бољим условима за јавне тендере.

Он је подсетио да су то две тачке на којима Србија ради у процесу приступања Европској унији.

Немачке компаније у Србији запошљавају 78.000 људи, прошлогодишња трговинска размена са том земљом досегла је рекордних 7,6 милијарди евра, а на основу очекивања компанија протумачено је да ће бити наставка инвестиција у Србији па ће бити и нових радних места.

У првих пет месеци ове године вредност размене са Немачком достигла је половину прошлогодишње, а пошто је друга половина године пословично боља очекују се рекордни резултати.

У анкети коју је током априла урадила АХК учествовало је 104 компаније, а у тој комори их је око 400.

Половина анкетираних своје пословање у Србији оцењује као добро, а само један посто сматра да је пословање недовољно добро.

Код прогноза о пословању у 2022. тек свака десета компанија очекује погоршање, што је пораст оптимизма у односу на ситуацију пре три године.

Чак 49 посто анкетираних компанија планира повећање броја запослених, а 46 процената да планира да повећа инвестиције током ове године.

Традиционално немачке компаније у Србији нису задовољне борбом против корупције и криминала, правном сигурношћу и транспарентношћу у јавним набавкама.

На истој листи су и ефикасност пореског система и управе, као и расположивост радне снаге.

Немачке компаније су задовољне квалификацијом и мотивацијом запослених, продуктивношћу као и академским образовањем.

Компаније забрињава одлив радне снаге, посебно млађе и квалификованије, ка земљама ЕУ.

У име АХК Маркус је најавио интезивније анагажовање те привредне асоцијације на даљем развоју стручног дуалног образовања за шта је формиран и радни одбор на чијем челу је председник коморе Милан Грујић.

„Чланови коморе су одлучни да дају допринос континуираној квалификацији младих како би остали у Србији а не одлазили у земље ЕУ. Залажемо се да се што мање радне снаге исели у иностранство“, рекао је он и објаснио да су то компаније које своју делатност обављају овде.

Данас је најављена и манифестација „АХК Роад Схоw“ којом ће током септембра и октобра у неколико кључних места Србије показати најбољи примери предузећа укључених у дуално образовање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг