У срцу Шумадије на 200 метара налази се чак 10 извора здраве, пијаће воде

У срцу Шумадије на 200 метара налази се чак 10 извора здраве, пијаће воде

Кнић – Све је више огласа у Србији на којима се земљиште нуди на продају, а већој цени доприносе извори чисте, пијаће воде који се налазе на његовој површини. Становници шумадијског села онда немају разлога за бригу, јер су у њиховом месту на непуних две стотине метара налази чак десет извора пијаће воде.

„Ми воду овде просипамо, док у другим земљама је папрено плаћају. За њих су овакви природни извори изузетна реткост. Нисмо ни свесни колико смо богати, али тек услед епидемије коронавируса сви се враћају оним правим вредностима. Сви су се у последње две године присетили мотике, а пре тога су је исмевали. Сад смо се сви окупили око домаћинстава која су зарасла у коров. Требало је да нам ‘догори до ноктију’ како бисмо схватили да је природа непресушно богатство и одакле потичемо“, рекао је за РИНУ Дејан Милошевић из села Борач.

Ово место у срцу Шумадије својеврсна је ваздушна бања, а специфична ружа ветрова и повољна клима чини Борач идеалним местом за опоравак и одмор, како тела, тако и душе.

У срцу Шумадије на 200 метара налази се чак 10 извора здраве, пијаће воде, фото: РИНА

„Ваздух у комбинацији са водом и ветром чини препород за организам. Овде је изузетно богатство борове, храстове и церове шуме. Ми мештани са тим живимо од рођења и зато је већина доживела дубоку старост. Често нам долазе гости из великих градова и увек се враћају, јер овде живот заиста има другу димензију“, каже Дејан, који и сада понекад заспи у правој сламарици.

Овај вредни домаћин има у плану да управо у селу Борач на 550 метара надморске висине направи камп за децу, како би одрастала у природи и како би створили имунитет за овај вирус који тренутно хара планетом, али и за многе друге који се буду појавили у будућности.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI