Фото: РИНА

Топола – Након ускршњих и првомајских празника, фирма „Клокабери“ из Наталинаца организује еколошку акцију чишћења обала језера у селу Клока, уз подршку мештана  села Наталинци и Клока.

„Позивамо све заинтересоване грађане, нарочито пецароше, да нам се придруже 7. маја, у чишћењу обала језера у Клоки. ‘Клокабери’ је организовала тимове који ће носити акцију чишћења језера ове суботе, а сваки заинтересовани грађанин је добродошао да нам се придружи“, каже се између осталог у саопштењу за јавност које је достављено нашој редакцији.

Језеро је подељено на пет зона које је потребно очистити како од пластичних флаша, кеса и другог отпада, тако је и у одређеним деловима потребно раскрчити ниско растиње, како би пецарошима био приступачан прилаз обали. Такође, у тим деловима је накупљено доста отпада које се само крчењем може отклонити.

„Организовали смо посебне тимове за сваку зону, који ће се међусобно такмичити ко ће брже очистити свој део, ко ће боље организовати свој тим, ко ће боље раздвојити амбалажни отпад. За све учеснике организован је ручак након акције, пошто је посебан тим ангажован за спремање котлића. Такође, припремили смо и посебан тим за најмлађе учеснике, за које следи и посебна награда на крају акције“, најављују организатори овог догађаја.

Акција почиње 7. маја у девет часова  ујутру окупљањем свих заинтересованих грађана код кућице са клокачке стране језера (код споменика палим борцима). Тимови се распоређују према зонама и такмичење званично почиње у 10 часова. Свако заинтересован се може прикључити у току дана, накнадним доласком на језеро. Потребно је да сваки појединац дође опремљен за чишћење – чизме, рукавице и алат који ће користити (грабуља / вила / лопата / моторна тестера / тример).
Сав прикупљени амбалажни отпад ће бити предат оператеру „Грин индустри“ са којим „Клокабери“ има уговор о збрињавању отпада, док ће био отпад бити малчиран, а затим компостиран.

Организовали смо предивно дружење за тај дан са корисном и сврсисходном намером – очувања наше животне средине. Удруженим снагама становника села Клока и Наталинци уз рибарско удружење „Клен“ из Тополе и све заинтересоване рибаре, „Клокабери“ почиње ове године са редовном акцијом очувања наше животне средине. У припреми су многи пројекти који се тичу развоја наших села, а чишћење обала језера у Клоки је један од тих пројеката, наводи се у саопштењу.

ТопПрес