Епидемиолог Института за јавно здравље у Крагујевцу Предраг Делић каже за РТС да на територији Шумадијског округа има 1.520 заражених коронавирусом и да ако се узме у обзир број становника то је део Србије са највише оболелих.

Предраг Делић је указао да су у Шумадијском округу у мају имали период од више од двадесет дана без иједног оболелог.

„Чињеница је да је након попуштања мера дошло до заражавања великог броја становника, почела је та интерхумана трансмисија у високом степену и она је довела дотле да данас имамо оволики број позитивних“, истакао је Делић.

Нагласио је да ако се узме у обзир да цео Шумадијски округ који има око 300.000 становника, а град Крагујевац негде око 200.000, онда је број позитивних у поређењу са бројем становника највећи.

„Међутим, оно што можда охрабрује у последње време је чињеница да од краја прошле недеље до данас бележимо мањи број позитивних особа спрам броја тестираних“, додао је Делић.

Указао је да је међу зараженима једно време била доминантна млађа популација, а сада су то најчешће људи између 20 и 50 година.

„Отприлике радно способно становништво које има велики број социјалних контаката“, рекао је Делић и додао колико је важна самозаштита.

На питање колико Крагујевчани поштују мере, Делић каже да мисли да су апели уродили плодом и да су људи постали свесни ситуацији и да поштују мере. Додао је да увек има изузетака и људи који се не придржавају мера и да они представљају опасност и за себе и за друге.

Навео је да међу зараженима у Крагујевцу има и трудница и мале деце. „Тако да више не постоје категорије које су изузете од могућности заражавања коронавирусом“, рекао је Делић.

„Сећамо се пре месец и по дана када је био онај први талас и када је клиничка слика била умногоме другачија у односу на данашњу. Сама чињеница да врло често бележимо позитивне након 14 дана, односно после 28 дана, говори да се вирус заиста одомаћио, да заиста имамо борбу са једним јако упорним непријатељем и да једини начин борбе је обавезно ношење маски, држање дистанце, избегавање јавних скупова кад год смо то у могућности“, рекао је Делић.

ТопПрес/ Извор: РТС