Топола – „Интеркултуралност“ је појам који подразумева однос, размену и скуп динамичких токова различитих култура, или поштовање више различитих култура. Овај појам је у склопу једне радионице основцима у ОШ „Живко Томић“ објаснила наставница енглеског Ана Симић Милосављевић. Наиме, она је дечици кроз различите активности предочила да се у понедељак славе два празника истог дана, па су они тим поводом припремили различите предмете и укусне ђаконије поштовајући традицију и обичаје који прате сутрашњи дан.

Фото: ТопПрес

„Ми смо организовали радионицу и учествовала су сва деца од првог до осмог разреда. Припремали су чиз кејк, мафине, чоколадне куглице, мињоне као и друге разне предмете од папира. Упознали смо их са термином ‘интеркултуралност’, да знају да се требају поштовати и друге културе и традиције, неко слави Светог Трифуна, неко Светог Валентина, па  с тога морају знати да постоје различите вере и обичаји“, рекла је наставница Ана Симић Милосављевић.

Фото: ТопПрес

Базар који је организован у школи, продајног је типа али само за ученике ове школе због актуелне епидемије. Сав прикупљен новац остаје у школи јер се ученици који овде похађају наставу у склопу једносменског рада припремају и за оснивање ученичке задруге.

Фото: ТопПрес

„Ово није прва радионица, радило се на доста различитих радионица а ова је поводом обележавања Светог Трифуна и Светог Валентина. Годинама немамо књижару и све што је деци потребно морали би да иду до оближњих градова да купе. Жеља нам је да имамо једно продајно место где би деца могла да купе шта им недостаје, а ми би у оквиру задруге штампали и припремали различити материјал за дечју књижару. Конкурисаћемо за средства која су нам потребна и надамо се да ће све ићи како треба да би нашу мисију спровели до краја и максимално олакшали деци а уједно их и ангажовали на различитим пословима“, изјавила је за ТопПрес Марија Обрадовић, директорка Основне школе „Живко Томић“ из Доње Шаторње.

Фото: ТопПрес

Ученици који у овој школи похађају наставу нису могли да сакрију одушевљење због активности на којима стално учествују. Различити базари које уз помоћ наставника припремају за њих су прилика да се уче  предузетништву, стварању нечег новог а уједно се додатно  друже и тимски раде. Тако нам је Дуња Марковић испричала како се припрема чиз кејк док је њена имењакиња из породице Продановић објаснила како обликовати куглицу од кекса и чоколаде. Јанко Гавриловић био је најхрабрији да исприча који обичаји се везују за ова два празника а малена Анђелија, такође Гаврловић открила нам је тајну како су она и њени другари направили љубавне поруке од картона, лепка, украсног папира и хамера.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес