FOTO KRAGUJEVAC.RS FOTO KRAGUJEVAC.RS

У Крагујевцу је у току манифестација Дани Израела у оквиру које ће бити организовани изложбе, филмске пројекције и предавања. Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам изјавила је да су све активности замишљене тако да се грађанима Крагујевца приближи свакодневни живот људи у Израелу.

“На тај начин желимо да приближимо наша два народа и остваримо заједничку визију и то не само културним садржајима већ и представљањем привреде наше државе што ће бити круна будуће сарадње”, изјавила је амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам.

Манифестација Дани Израела почела је јуче отварањем изложбе “Писма Хилде Дајч“ у Музеју “21. октобар“. Изложбу “Писма Хилде Дајч“ аутора Александра Зографа чине илустрације из стрипа о деветнаестогодишњој Београђанки јеврејског порекла направљене на основу неколико сачуваних писама која је девојчица писала својим пријатељицама.

Изложба је посвећена девојци јеврејској порекла Хилди Дајч која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште, а њена судбина говори о судбини шест милиона Јевреја, међу којима и милион и по деце који су страдали широм окупиране Европе. Израел данас обележава Дан Холокауста који представља и дан хероизма, пружања отпора и борбе против страдања.

“Дани Израела у Крагујевцу започели су сећањем на Холокауст и то је веома важно јер на тај начин обележавамо не само страдање, већ и хероизам наша два народа. Тај део историје важан да се приближи младим генерацијама и покаже због чега су такве ствари недопустиве. Сећањем на Холокауст младима усађујемо идеју борбе против фашизма и учимо их да ниједна жртва не сме бити заборављена. Наше је право да што више гласова подигнемо у борби против таквог страдања, а писма Хилде Дајч чувамо као опомену за будућност”, рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам.

У оквиру ове манфиестације дана ће бити организован Израелски филмски караван у Дому омладине, а посетиоци ће бити у прилици да виде шест најзначајнијих филмских остварења израелске кинематографије.

У Народној библиотеци “Вук Караџић” данас ће бити отворена изложба “Размена погледа“, а на Економском факултету биће одржана два предавања из области предузетништва, односно стартуп компанија, која ће одржати експерти из ове области.

Заменик амбасадора Израела, Џени Седов, одржаће сутра у Првој крагујевачкој гимназији предавање на тему развоја иновација по моделу Израела. “Дани Израела“ ће бити завршени одржавањем Пословног форума у Регионалној привредној комори на тему сарадње у области привреде и туризма.

Манифестација “Дани Израела” се организују у оквиру сарадње локалне самоуправе са Амбасадом Израела.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ