foto tanjug foto tanjug

Деца рођена од почетка ове године примаће још једну обавезну вакцину, цепиво против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока, а предвиђено је да имунизација почне од 1. марта.

У питању је вакцина која штити децу од најчешћих компликација изазваних пнеумококом, а то су упале уха и плућа, синузитиса, менингитиса, сепсе и бронхитиса.

Цепиво се даје бебама када напуне два месеца у три дозе са размаком четири до осам недеља, а ревакцинација ће се обављати у другој години живота.

Вакцина ће бити бесплатна, односно обезбеђена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

У РФЗО кажу да је у току набавка 169.500 доза пнеумококне коњуговане вакцине, а да је њена процењена вредност 904.006.200 динара без ПДВ-а.

– Након завршетка поступка јавне набавке изабрани понуђач ће обавити дистрибуцију вакцине. Конкурсном документацијом предвиђена је испорука пнеумококне вакцине најкасније до 28. фебруара – наглашавају у РФЗО.

Епидемиолог Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ др Милена Каназир појашњава да су на глобалном новоу обољења изазвана стрептококусом пнеумоније водећи узрок смртности код деце узраста до пет година.

– Ова бактерија даје различити клиничке манифестације а најчешћи су синузитиси, запаљење средњег уха, али се могу јавити и запалење плућа, менингитис и сепса – каже Каназир за Танјуг.

– Појашњава да су до сада деца ту вакцину добијала о трошку здравственог осигурања само према клиничким индикацијама, а то значи да изабрани педијатар процени који малишани су за ту врсту вакцине на основу одређених клиничких стања – честе респираторне инфекције, хронична обољења, одређена имуно дифицијентна стања.

Родитељи који су хтели да заштите своју децу од евентуалних компликација те бактерије морали су сами да купују вакцину.

Каназир каже да је још 2012. године Светска здравствена организација препоручила увођење ове вакцине у националне програме и да се примена разликује од земље до земље.

– Ми смо једна од првих земаља у нашем региону која ову вакцину уводи у календар обавезних вакцина за сву децу одређеног узраста. У суседним земљама она је још увек на нивоу клиничких индикација – појаснила је Каназир.

Према календару вакцинације деца примају обавезне вакцине против туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољења изазвана Хемофилусом инфлуенце тип б.

ТопПрес/ Извор: Танјуг