Топола – Топола односно медијска кућа и ФМ је по четврти пут била домаћин новинаркама и новинарима из целе Србије. По традицији медијски форум је одржан у семинар сали хотела “Опленац”.

Скуп је отворио председник програмског одбора и председник жирија Александар Аврамовић новинар, некадашњи уредник и директор РТС и дугогодишњи уметнички директор филмског фестивала у Сопоту.

Фото: ТопПрес

Након емитовања дечије химне “Деца су украс света” у извођењу деце фолклораша из целог света и здравице добитника почасне награде IV Медијског форума и текстописца химне Љубивоја Ршумовића, скупу се у име града домаћина обратио заменик председника општине Топола Мирко Радовановић.

Добитницима овогодишњег конкурса за новинарску награду др “Марко Младеновић”, уручене су награде.

Фото: ТопПрес

Додељене су три равноправне награде, плакете, монографије и појединачне новчане награде у износу од 40.000,00 динара и то:

Владимиру Лојаници, дописник дневног листа “Блиц” из Ужица за репортажу: “Очинске сузе намученог Боривоја”, која је објављена 31.12. 2021.

Фото: ТопПрес

Емиру Личини, новинару из Новог Пазара, за ТВ репортажу: „Горштак са Голије: Имаћемо деце колико бог да“ (6:22 мин), емитовану прошлог месеца на Телевизији КУРИР.

Проф. др Марко М. Ђорђевић, аутор, сценариста и извршни продуцент ТВ серије ”Моја дедовина”; производња и емитовање: РТС 1; извршна продукција: СЕРБИКА МЕДИА, Београд.

Фото: ТопПрес

Добитник овогодишње почасне награде за вишегодишњи медијски допринос борби против „беле куге“ и за очување српског села је Гвозден Николић, репортер и уредник „Гласа западне Србије“ и истакнути сарадник ТВ Прва.

Досадашњи добитници почасне наград су: Милан Поповић („Задња кућа-Србија“), Бранко Станковић („Квадратура круга“) и Љубивоје Ршумовић, великан песништва за децу и мајстор ТВ стваралаштва.

Фото: ТопПрес

Испред организационог одбора скупу се обратио председник и власник медијске куће и ФМ Предраг Пеђа Филиповић.

Он се захвалио Министарству културе и информисања на томе што је подржало одржавање скупа и што и ове године суфинансира са медијском кућом и ФМ пројекат, који има за циљ континуирану мисију и борбу новинара против беле куге.

Фото: ТопПрес

Он је истакао и да је Топола осим што је Карађорђева престоница и престоница новинарске слоге, слободе говора, као и да је након прва три одржана форума Медијски форум постао једна велика породица која окупља новинаре ис Србије и региона.

Програмски и организациони одбор доделили су плакете и Бранку Срдићу и Телевизији КОРЕНИ
за драгоцени допринос Медијском форуму у Тополи, а специјалну и Др Ивани Божовић новинарки РТС за изузетан новинарски допринос борби против корона вируса.

Фото: ТопПрес

Награде награђенима уручио је професор др Зоран Јевтовић члан програмског одбора а у томе су му помогле младе новинарке чланице редакције дечијег програма, ученице седмог разреда ОШ “Карађорђе” Даница Јовановић, Миа Тодоровић и Теодора Спасић.

Сврха Форума је дефинисање и јачање друштвене улоге медија, посебно регионалних и локалних, у борби против депопулације и едукација новинара у овој сфери.

Овогодишњи панелисти и њихове теме били су:

Фото: ТопПрес

Др Иван Маринковић, Центар за демографска истраживања – Институт друштвених наука, Београд: „Попис становништва – очекивани (алармантни) резултати и шта чинити“о Проф. др Зоран Јевтовић, Филозофски факултет Универзитета у Нишу: „Безбедоносно-геополитички аспекти/последице демографских промена/депопулације у Србији“
Др Марко Ђорђевић, ванредни професор Факултета педагошких наука у Јагодини: „Медијски пројекат МОЈА ДЕДОВИНА као подсетник и подстицај за спашавање српског села“
Раде Милосављевић: „Демографска слика Швајцарске и аутохтони Швајцарци“о Др Ивана Божовић: „Искуства и медијски допринос борби против корона пандемије“

Фото: ТопПрес

Након њихових излагања прешло се на други део Форума: Питања и коментари поводом поднетих уводних речи и дискусија о теми: „Колико су медији (и општа јавност) “медијски писмени” да компетентно / правилно селектују токове депопулације у светлу очекиваних резултата пописа становништва и – шта чинити ради побољшања актуелног стања?

Од садржаја на скупу – уводних саопштења, расправа, награђених радова са конкурса и остале грађе сачиниће се зборник докумената и казивања број 4.

ТопПрес/ Извор: Новинице

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес