У Тополи одржана кампања „На матуру без аутомобила“ (ФОТО)

У Тополи одржана кампања „На матуру без аутомобила“ (ФОТО)

Топола –  У Средњој школи „Краљ Петар I“ у Тополи, данас је одржана кампања „На матуру без аутомобила“. Општина Топола се прикључила овој кампањи која је усмерена ка унапређењу безбедности младих у саобраћају, као најугроженије категорије.

Фото: ТопПрес

„Циљ кампање је повећање свести младих о безбедном понашању у саобраћају. Кампања је спроведена за ученике завршних разреда  Средње школе. Испред школе су били постављени симулатори превртања и чеоног судара возила а након тога одржано је предавање где су и жртве удеса пренели своје искуство младима како се треба понашати у саобраћају“, рекла је Снежана Јеремић, члан савета за координацију и безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Топола.

Фото: ТопПрес

Ученици су имали прилику да учествују у кампањи и да на личном примеру осете колико је употреба појаса у аутомобилу заиста важна.

„У склопу кампање ‘на матуру без аутомобила’, Агенција је дошла у Тополу са два симулатора који нам показују који је значај и улога појаса.  Симулатор чеоног судара  је симулација чеоног судара при брзини од 6 км на сат, грађани осете непријатности појаса и створе слику колико су те силе јаке при 10 или 20 пута већим брзинама. Други симулатор где дође до превртања возила, видимо да нас појас задржава за седиште и спречава контакт возача и путника, спречава испадање путника. Појас је важан сегмент безбедности саобраћаја, смањује смртност за 50 одсто на предњем седишту али га грађани користе тек око 80 одсто по задњем попису“, изјавио је за ТопПрес Мирко Коковић испред Агенције за безбедност саобраћаја.

Фото: ТопПрес

Симулацијама као и на трибини присуствовао је и заменик председника општине Топола Мирко Радовановић.   Кампању спроводи Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI