Топола – Савез МНРО Србије већ дуги низ година реализује веома значајну активност под називом „Мала школа за децу и родитеље“. Програм Мале школе заснован је на препознатој потреби да се родитељима деце на што ранијем узрасту пружи адекватна психосоцијална подршка. Планирано је окупљање младих родитеља са децом најранијег узраста који се тек сусрећу са изазовима које са собом носе сметње у развоју.

Фото: Ђорђе Петровић/ТопПрес

Мала школа је програм едукативне природе који пружа психосоцијалну подршку родитељима деце са развојним сметњама и помаже им да стекну корисна знања која ће им бити од помоћи у очувању интегритета и функционалности породице. Kроз интерактивне радионице са психолозима, дефектолозима, породичним терапеутима и кроз предавања од стране стручњака из других различитих области, родитељи стичу знања која им омогућавају да заступају своја права и права своја деце и да постану активни партнери у процесу рехабилитације детета.
Програм траје три дана и обухвата просечно око 20 родитеља и деце из различитих локалних удружења МНРО из Србије. Рад се одвија паралелно са родитељима и са децом, кроз различите радионице и садржаје примерене потребама појединаца и групе.  Програм је подстицај раној рехабилитацији детета и јачању личних и породичних капацитета. Kроз ‘Малу школу ‘ родитељи почињу постепено да прихватају реалност проблема али на начин који их ставља у позицију активног учесника у стварању повољне породичне климе која ће се позитивно одразити на развој детета и њих самих. Након учешћа у овом програму, родитељи нису више само пасивни посматрачи већ носиоци бројних акција за унапређење друштвене заштите ментално недовољно развијених особа. Они долазе да увида да улагањем напора могу допринети стварању бољег окружења за живот своје деце.

„Ове године нова екипа младих родитеља и мале деце. Искуство је предивно, утисци су лепи и жељно очекујемо поновно дружење“, изјавила је Јелена Кундовић испред Удружења „Загрљај“.

Фото: Ђорђе Петровић/ТопПрес

Рад са младим родитељима спроводи се у циљу јачања породице и очувању њеног интегритета, развоја васпитних компетенција родитеља, подстицање на правовремену укљученост у све расположиве ресурсе у заједници и системе заштите.

„Мала школа за децу и родитеље“, реализована је од 25 – 27. 06. 2023. године у Тополи, на Опленцу, трећу годину за редом.  Рад се одвијао паралелно у две групе, психосоцијална подршка родитељима (рад у сали хотела, групна и индивидуална подршка) и диркетан рад са децом (рад у просторијама удружења „Загрљај“ из Тополе, стимулативни индивидуални и групни третмани). Малу школу воде дугогодишњи искусни стручњаци (психолози, дефектолози, терапеути).  Рад са децом спроводи се у Удружењу „Загрљај“, које је прилагођено за рад са децом млађег узраста. Просторни капацитети Удружења проширени су и на учионицу на отвореном, која је направљена у оквиру сензорног врта. То додатно даје квалитет раду, могућа је смена рада на отвореном и у затвореном простору. У рад Мале школе укључено је троје стручњака за рад са родитељима и девет стручњака и сарадника за рад са децом“, рекла је Маријана Тарановић Тодоровић, секретар Савеза МНРО Србије.

Фото: Ђорђе Петровић/ТопПрес

Програм Мала школа за децу и родитеље подржало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, чија је представница Јулијана Станисављевић присуствовала и пожелела успешан рад. Испред општине домаћина, присуствовала је председница Скупштине општине Топола Јасна Вуковић, која је свима пожелела добродошлицу, успешан рад и позвала све присутне да поново дођу у Тополу и на Опленац.

ТопПрес

Фото: фејсбук
Фото: Ђорђе Петровић/ТопПрес
Фото: фејсбук
Фото: Ђорђе Петровић/ТопПрес